12 års trogen tjänstgöring är över

Joakim Ljungberg bytte polisyrket mot ett jobb som fastighetsansvarig i ett privat företag. Omorganisationens negativa följder och den dåliga lönen ledde till att han slutligen lämnade in polisbrickan.

Ny på jobbet. Före detta polisen Joakim Ljungberg har arbetat som fastighetsansvarig i sex veckor. Han trivs bra, men sörjer att åren som polis är över.

Ny på jobbet. Före detta polisen Joakim Ljungberg har arbetat som fastighetsansvarig i sex veckor. Han trivs bra, men sörjer att åren som polis är över.

Foto: Henrik Radhe

missnöjda poliser (ga)2016-06-22 10:35

När GA rullar in på parkeringen där Joakim Ljungberg arbetar under dagen, avslöjar han omedelbart att åren som trafikpolis har märkt honom. En tydlig anvisning med höger arm leder oss till rätt parkeringsplats. Sedan några veckor veckor tillbaka är Joakim Ljungberg fastighetsansvarig hos Ruthström & Larsson Bygg AB, och han trivs.

– Det är jättekul. Nu får jag dessutom jobba ”vanliga” tider och vara ledig på helgen.

De senaste tolv åren har det sett annorlunda ut, som polis på Gotlands trafikavdelning. Men efter omorganisationen förra året, då trafikpolisen plötsligt lades ner, fick han nog.

– All vår kompetens och tunga erfarenhet kastades bort. Vi skulle istället tillhöra vanliga utryckningsgrupper, och eftersom 75 procent av allt som händer på ön sker i Visby, tappade vi dem på landet. Tidigare arbetade vi brottsförebyggande, men det finns knappt kvar nu.

En gammal kollega berättade nyligen för Joakim Ljungberg att polisen sonika hade åkt ut på landet under tre dagar. De stoppade en rattfyllerist per dag och tog en person för olovlig körning.

– Rattfylleriet på ön är mycket problematiskt, vilket det regelbundet inkommer tips om. Efter omorganisationen kunde vi inte längre följa upp de tipsen, säger han.

Joakim Lundberg riktar likt många andra inom kåren kritik mot rikspolischefen, Dan Eliasson.

– Han tar inte tag i grundproblemet: VARFÖR så många väljer att sluta. Istället pratar han om att utöka utbildningsplatserna. På honom låter det som att det inte är något problem att poliser slutar, eftersom nya fortlöpande kan anställas – men det fungerar inte så. Gotlandspolisen har under åratal haft problem med rekrytering till ön.

Trots att Joakim Ljungberg trivs på sitt nya arbete känns det tomt att inte längre vara polis.

– Att vara polis blir hela ens identitet, och det känns sorgligt att alla år av erfarenhet, hårt arbete och utbildning är över. Men luften gick fullständigt ur mig.

Hans kollegor tyckte att det var väldigt tråkigt att han sa upp sig, men förstod honom samtidigt. Den dåliga löneutvecklingen inom poliskåren har länge varit omdebatterad. Joakim Ljungberg tjänade, efter tolv års tjänst, 27 000 kronor i månaden. En gammal kollega till honom som har arbetat i 20 år ligger fortfarande under 30 000 i månaden.

– Dan Eliasson säger att poliser inte ska vara en grupp som jagar löner. Men vem sitter på den högsta lönen av alla?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om