Allt fler poliser vill sluta

På Gotland och i Stockholm har 70 procent av poliserna övervägt att sluta det senaste halvåret. Dåliga löner, en otydlig omorganisation och ett tuffare arbetsklimat kan förklara detta. Situationen beskrivs som akut.

Bekymmersamt. Mattias Wallin är ordförande på Förbundsområde Gotland, och meddelar att situationen inom poliskåren är akut. Personalbristen är uppenbar samtidigt som missnöjet ökar.

Bekymmersamt. Mattias Wallin är ordförande på Förbundsområde Gotland, och meddelar att situationen inom poliskåren är akut. Personalbristen är uppenbar samtidigt som missnöjet ökar.

Foto: Henrik Radhe

missnöjda poliser (ga)2016-06-22 10:35

Novus senaste medlemsundersökning, utförd på uppdrag av Polisförbundet, innebar ett nedslående resultat för poliskåren. Av de medlemmar från Gotland och Stockholm som deltog i undersökningen, svarade sju av tio personer att de under det senaste halvåret har funderat på att lämna polisyrket. Därutöver visade det sig att drygt 40 procent av poliserna aktivt letade efter nya jobb. Mattias Wallin, ordförande ”Förbundsområde Gotland”, är inte förvånad över undersökningens resultat.

– Jag upplever att detta är en kvittens på något förbundet har känt till under lång tid. Undersökningen är ett sätt att påvisa för chefer högre upp att läget är absolut akut.

Mattias Wallin förklarar att det har kunnat gå så långt eftersom polisen fram tills nyligen varit bortskämda med att yrket varit populärt. Tidigare har många avhopp kunnat ske eftersom så många samtidigt sökt sig till polisen, men detta har nu nått en brytpunkt. På frågan om chefer högre upp kommer att agera, säger Mattias Wallin att budskapet definitivt har gått fram.

– De kommer att lyssna. Undersökningen är inte gnäll för sakens skull, utan något som arbetsgivaren själv vill förändra. Personalbristen är uppenbar, och det är lika viktigt att nyrekrytera som att behålla de poliser som finns. Allt annat är katastrofalt. Det är lika dyrt som förkastligt att utbilda poliser som några år senare väljer att sluta.

I Novusundersökningen angav majoriteten av de svarande att den dåliga lönen tynger dem mest. Enligt Mattias Wallin ligger löneläget ligger på en sådan nivå att yngre poliser, som inte får upp lönen, kan få bättre lön nästan var som helst. Han tar sedan upp ytterligare förklaringar till personalens utbredda missnöje.

– De senaste åren har väldigt mycket förändrats. Klimatet ute på fältet har blivit tuffare, vilket leder till fler utredningsarbeten. Framförallt har omorganisationen inom polisen varit väldigt otydlig, och de anställda har inte alls känt sig delaktiga.

För att råda bot på den nuvarande situationen menar Förbundsområdets ordförande att det krävs en uppgradering av yrket, rättvis lön och rimligare arbetsbelastning.

– Handlar man inte kommer Sveriges poliskår att gå i sank.

Polisförbundets undersökning

4 362 webbintervjuer genomfördes mellan 27 april och 9 maj 2016

61,7 procent genomförde hela intervjun

På Gotland och i Stockholm svarade 1 222 medlemmar

77 procent av de svarande var missnöjda med lönen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om