Skuldsatt mjölkgård i konkurs

En av Gotlands största mjölkproducenter med gårdar i Hemse och i Garda har försatts i konkurs. Skulderna uppgår till över 70 miljoner kronor.

Foto:

Mjölkkris (GA)2016-04-09 11:00

Det är Svante Bendelin som tillsammans med sin hustru Åsa drivit gårdarna vid Frindarve i Garda och Tjängdarve i Hemse. Gården i Garda har en omfattande mjölkproduktion och för att bygga upp verksamheten har stora lån tagits hos Länsförsäkringar Bank.

Efter att inte ha klarat av avbetalningen i mars begärde Länsförsäkringar den 1 april att Gotlands tingsrätt skulle försätta Svante Bendelin i konkurs. Enligt konkursansökan har Länsförsäkringar beviljat krediter på 76,4 miljoner kronor.

Tre dagar senare lämnade Svante Bendelin in en egen konkursansökan. Till GA vill han inte ge några kommentarer men i sin ansökan skriver han: ”Jag är på obestånd och denna situation är inte av tillfällig natur”.

Förutom Länsförsäkringar har Handelsbanken, Almi och en rad leverantörer fordringar.

– Jag kan i nuläget inte säga hur stora skulderna är totalt, säger konkursförvaltaren Erik Osvald vid Ackordscentralen.

Konkursförvaltaren kommer att driva verksamheten vidare. Gården i Garda har 594 koplatser, varav cirka 360 används för närvarande. I verksamheten finns sju anställda.

– I Hemse är vårsådden det som ligger närmast i tid. Den ska vi försöka klara av. Där finns även kalvar till mjölkproduktionen i Garda, säger Erik Osvald.

Svante Bendelin har sedan 1990 drivit gården i Hemse. 2008 köptes Frindarve i Garda, som blivit öns största producent av ekologisk mjölk.

Gården i Garda har varit till salu hos mäklare sedan september i fjol. Priset var då satt till 45 miljoner kronor, men har senare sänkts med 10 miljoner kronor.

Nu är det konkursförvaltaren som ska göra upp en eventuell affär.

– Vi har en intressent och jag hoppas att vi kan slutföra affären nästa vecka, säger Erik Osvald.

Ackordscentralen handlade 2014 konkursen för en mjölkgård i Guldrupe. Om den och den senaste konkursen orsakats av mjökkrisen vill Erik Osvald inte uttala sig om.

– Jag vill ännu granska bokföringen för att få en bättre bild av vad som ligger bakom, säger han.

Ytterligare en stor producent som haft det besvärligt är Sudermjölk AB i Havdhem. Bolaget hamnade i akut kris i slutet av 2015. Försöket att lösa problemen med en företagsrekonstruktion pågår och har förlängts till i slutet av maj.

Under 2015 minskade antalet mjölkföretag på Gotland med 14, enligt statistik som LRF tagit fram för GA. Det är trots krisen inte fler gårdar än vanligt.

Vid årsskiftet fanns 189 aktiva mjölkföretag. Sedan krisen slog till i början av 2014 med sänkt lönsamhet för mjölkproducenterna har 25 gårdar på Gotland lagt ner verksamheten. Det kan tyckas vara en hög siffra, men följer den trend som rått under många år.

– Jag är överraskad över att inte fler slutade förra året. När vi träffar mjölkbönder är det allmänna intrycket att de har det väldigt tufft, säger Anders Ahlin som är lantbruksansvarig vid Swedbank.

Det finns flera förklaringar till varför de flesta mjölkbönderna klarat att driva verksamheten vidare. Räntan är historiskt låg, priset på el och olja likaså.

– 2015 var även tillgången på foder bra och de som satsat på uppfödning av köttdjur har haft bra lönsamhet i den, säger Stefan Nypelius vid LRF Konsult.

I december fick 194 mjölkföretag på ön dessutom del av det särskilda stöd som Jordbruksverket delade ut.

– De delade på drygt 4,1 miljoner kronor. En ny utbetalning kommer att göras i juni, men hur många som får del av den är inte klart. Vi håller på att kolla hur många aktiva gårdar det finns. Stödet blir minst två öre per levererad kilo mjölk, säger stödhandläggaren Mats Alstrand vid Jordbruksverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!