2015 var ett jobbigt år för Arla, med avslöjanden om höga ”representationsnotor”, anmälningar till både Konkurrensverket och Konsumentverket – samt inte minst ett mjölkpris som störtdök.
I veckan har det dock varit nyheter om Arla med mer positiv ton, som handlat om hela 1,2 miljarder kronor i utdelning till bönderna.
Detta efter ett beslut i den bondeägda internationella mejerikoncernens högsta organ, representantskapet, som därigenom delar ut mer av vinsten än brukligt.
– Det var ett avsteg från vår policy för att ge mer till ägarna, som behöver hjälp i det utsatta läge de befinner sig i, säger Mikael Lindgren på Arlas informationsavdelning.
Men nyheten orsakade inte något större jubel bland de svenska bönderna. 1,2 miljarder kronor motsvarar nio öre per kilo mjölk bonden levererat under 2015.
Vilket kan jämföras med den sänkning av mjölkpriset på strax över nio öre som Arla genomförde för bara några veckor sedan.
– Jag var på ett Arlamöte innan jul där de lovade att de inte skulle sänka mer just nu, men det gjorde de ändå. Det motsvarar 130 000 kronor i minskad inkomst för mig. Och jag har ingenstans att ta de pengarna ifrån, berättar mjölkbonden Mattias Larsson i När.
Den stora utdelningen i veckan kompenserar alltså inte ens för den senaste i raden av mjölkprissänkningar.
Detta samtidigt som Jordbruksverket ligger efter med sina utbetalningar av EU-stöden till bönderna, något som redan lett till protester på olika håll i Sverige. Vissa lantbrukare kan komma att få den ersättningen nästan ett år sent – vilket gör att likviditeten på många håll är svag för närvarande.
Lägg till det att många har stora lån.
– När det skrivs ”miljardregn” över bönderna måste alla komma ihåg att minst 80 procent av de pengarna redan är upplånade av bankerna. Det låter som vi får pengar att göra kul saker för, men det är inte riktigt så, förklarar Mattias Larsson.
Samtidigt är utdelningen från Arla naturligtvis inte ovälkommen – det finns som sagt hål att fylla.
Några stora pengar blir det dock inte, per person, bland Arlas totalt 12 700 bönder. För en normalstor gård rör det sig om omkring 50 000–150 000 kronor i tillskott.
– Många bäckar små, så är det ju. Men det här känns ändå mest som en klapp på axeln, tycker Mattias Larsson.