Priset på mjölkpulver och liknande på råvarumarknaden har gått ner kraftigt runt om i hela världen de senaste månaderna. En prisminskning på nära 20 procent betyder stora intäktstapp för öns närmare 170 mjölkproducenter.
– Det är inte överraskande men det är oroande att priset redan nu är nere på tre kronor kilot, säger Mats Ekström, mjölkbonde i Lojsta och ledamot i det bondeägda mejerikooperativet Arlas kretsråd.
Den största spelaren på världsmarknaden av mjölkproduktion är Nya Zeeland. Där har de sommar nu, och deras kalvningssäsong i höst blir avgörande för den svenska produktionen. Om Nya Zeeland går dåligt blir det högre priser som gynnar gotländska mjölkproducenter.
– Det ligger så långt ifrån den vanliga bonden. Mina dagliga problem är att hantera till exempel en krånglig kalvning, men i slutänden har det som händer i Nya Zeeland lika stor påverkan på min ekonomi som vad som händer hemma på min gård i Lojsta. Det är tråkigt men så är det. Det är den fria marknadens villkor, säger Mats Ekström.
På en större mjölkgård betyder prisskillnaderna variationer på flera miljoner kronor i intäkter från år till år. Men det finns ändå en långsiktighet, menar Mats Ekström, eftersom man vet att det går upp och ner hela tiden och gjort så sedan regleringen av mjölkmarknaden släpptes 2008.
– Sedan dess är det fritt fram för mjölkbönderna att producera. Det leder till högre toppar och djupare dalar i prisbilden och det är snittet däremellan som budgeten måste baseras på. Det är tvära kast och jättesvårt att planera, det är bara att erkänna, säger han.
Ett positivt resultat i Arla under 2017 ger öns mjölkbönder sammanlagt 12,7 miljoner kronor i utdelning i så kallad efterlikvid på 10 öre per kilo mjölk. Pengar som betalas ut under mars.
– Men tio öre räddar oss inte. Priset har gått ner med sjuttio öre sedan i höstas. De pengarna, som efterlikviden ger, hade vi redan räknat med i vår budget, säger Mats Ekström.
Han berättar om små eller inga ekonomiska marginaler hos öns mjölkbönder och att det därför blir väldigt tufft när priset går ner. Det är många mjölkgårdar som inte går runt, helt enkelt. Man får låta bli att ta ut lön och skjuta räkningar på framtiden.
– Det ser inte bra ut. Det värsta är att det inte ser ljusare ut framåt heller, möjligen till nästa vinter. Men dit är det ju en ocean av tid, säger han.