Statistik från Barn- och elevombudet, BEO, visar att antalet anmälningar om kränkningar i skolan har ökat dramatiskt mellan 2006 och 2014, från 389 år 2006 till 1 315 år 2014. En bidragande faktor är en ändring i skollagen 2010 att all skolpersonal måste anmäla till skolledningen om en elev anser sig ha blivit kränkt, och skolledningen måste i sin tur anmäla händelsen till barn- och utbildningsnämnden.
Under januari till juni 2015 gjordes 43 anmälningar till Region Gotland. Det handlar om allt från tjafs över leksaker i förskolan till fysiska kränkningar.
– Statistiken har ökat successivt, men det beror på att skolpersonalen blivit duktig på att rapportera, säger Mats Hanell, grundskolechef inom Region Gotland.
Han upplever att regionens aktiva värdegrundsarbete ute i skolorna har gett resultat.
– Tidigare gjorde man en plan som sedan blev liggande på en hylla, nu utvärderas och görs planen om varje år, säger Mats Hanell.
Tre av vårterminens 43 anmälningar gick vidare till Skolinspektionen. Tidigare statistik visar att antalet anmälningar till Skolinspektionen legat ganska konstant på cirka 5-8 anmälningar per år under 2008-2014. Skolinspektionen har riktat kritik mot Region Gotland i 1-2 ärenden årligen, förutom 2014 då regionen kritiserades i fem ärenden.
– Det känns som att skolklimatet är relativt gott, men om man dyker ner så finns det alltid någon som är missnöjd. Och det ska ju egentligen vara hundra procent som är nöjda, säger Mats Hanell.