Strömavbrott stör mobilnäten på ön

Många gotlänningar hade problem med mobiltäckningen under måndagens strömavbrott. Både myndigheter och operatörer lyfter nu fram elbolagens ansvar.

Foto: Dennis Pettersson

MOBILNÄTEN (GA)2018-08-01 07:00

Tom Carlson är från Stockholm men bor på Gotland i perioder. När hemmet i Östergarn blev utan ström i måndags förmiddag försvann också mobiltäckningen, såväl internet som möjligheten att ringa och skicka sms.

– I vanliga fall brukar Geab skicka ett meddelande vid strömavbrott, men nu fick vi inget sådant, säger han.

Han är kritisk till hur svårt det var att få tag på information när internet och telefonen inte gick att använda. Dessutom tyckte han att P4 Gotland gav väldigt bristfällig information.

– Det gick inte att ta reda på hur man kontaktade 112, om färjorna gick eller om vattnet skulle försvinna.

Även Region Gotland meddelade att de hade problem under förmiddagen. I ett Facebook-inlägg skrev de att strömavbrottet gjorde det svårt att nå flera av regionens verksamheter.

Inger Gunterberg är pressansvarig på Telia. Hon berättar att deras master har reservbatterier som slås på direkt vid strömavbrott.

– De större anläggningarna och masterna har dessutom tillgängliga dieselaggregat, säger hon.

Enligt henne har elbolagen ett visst ansvar för de problem med telefoni och internet som uppstår.

– Det är viktigt att de bygger nät med reservsystem, så att det finns en beredskap för sådana här situationer.

Post- och telestyrelsen (PTS) är den myndighet som granskar tele- och internetoperatörerna i Sverige. Ove Landberg är tillförordnad avdelningschef på PTS. Han berättar att det kommit in rapporter om störningar i mobilnäten på Gotland.

– Det är allvarligt att så många påverkas, säger han.

PTS har föreskrifter kring hur operatörer ska hantera strömavbrott. Även Ove Landberg tar upp elbolagens del av ansvaret.

– Mycket bygger på att operatörerna får korrekt information från elbolagen. Om de inte vet hur länge strömmen är borta så blir de osäkra på om de ska köra ut reservelaggregat till särskilt viktiga stationer eller inte.

Teleoperatörerna Tre och Tele2 hade båda vissa problem med täckningen under avbrottet. Enligt dem ska dock ingen kund ha förlorat täckningen helt.

– Vissa fick lite långsammare uppkoppling, men inte mer än så, säger Tre:s nätchef Maria Jonsson.

Tom Carlson menar emellertid att både han och hans familj helt saknade täckning i flera timmar, trots att de är kunder hos Tre och Tele2.

– Allt låg nere. Vi fick tillbaka täckningen först en halvtimme efter att strömmen kom tillbaka.

Det här gäller för operatörerna

Post- och telestyrelsen (PTS) har föreskrifter kring hur länge tele- och internetoperatörerna ska klara av strömavbrott.

Kraven skiljer sig åt beroende på om näten är fasta eller mobila. Fasta nät förväntas klara sig längre än mobila nät.

Mobilnät i en tätort med fler än 8 000 invånare ska vid strömavbrott kunna ge täckning till sitt område i minst en timme

Mobilnät på övriga platser ska klara sig i minst fyra timmar. Dessa krav gäller fullt ut från juni 2020.

Källa: www.pts.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!