Mobilskugga i många nybyggen

Många väljer i dag bort fast telefoni och förlitar sig fullt ut på mobilen. Men i nybyggda hus hamnar de ­boende ofta i total mobilskugga.

I Gotlandshems nybyggda kvarter har många problem med mobiltäckningen.

I Gotlandshems nybyggda kvarter har många problem med mobiltäckningen.

Foto: Ida Yttergren

Mobiltäckning2016-07-27 06:00

Hösten 2015 flyttade ­Johan Joelsson in i Gotlandshems nybyggda lägenheter i det gamla A7-området i Visby. Han upptäckte då att han endast kan ringa och ta emot samtal vid fönstren – och inte ens där har han någon 3G eller 4G.

– Jag måste alltid sitta i ­soffan eller stå precis vid fönstret för att prata. Mobilen ligger alltid i fönstret, jag kan aldrig ha den i fickan, ­säger han.

Anledningen till den svaga signalstyrkan är en kombination av hur vi bygger solida och täta hus i dag efter en viss miljöstandard, samtidigt som vi använder trådlös teknik på ett annat sätt än förr. Arild Kleven, marknadschef på Gotlandshem, säger att det här inte är specifikt för Gotland eller A7-området.

– Jag känner till problematiken och den finns i hela branschen. Den omfattande användningen av mobila enheter i stället för fast telefoni ställer också helt andra krav på operatörer, säger han.

Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia, säger att det måste finnas master men telefonerna måste också kunna skicka och sända signaler till masterna. Hon förklarar att det inte är enbart hur husen byggs som är anledningen till att det kan vara problem med signalstyrkan i nybyggda hus.

– Dagens smartphones har tyvärr inte lika bra antenner som telefonerna hade förr, säger hon.

Byggbranschen samarbetade inte med telekombranschen när de nya energisnåla husen togs fram, förklarar Inger Gunterberg.

– Det räcker med att du ­befinner dig inomhus och har treglasfönster för att signalerna ska försämras, säger hon.

Branschorganisationen The Swedish Post Telecom Authority (PTS) jobbar bland annat med att få telekom- och byggbranschen att hitta en lösning på problemet. Enligt Ulf Johansson, ställföreträdande avdelningschef vid PTS, finns det för närvarande två varianter för att förbättra signalstyrkan i nyproducerade lägenheter.

– Antingen kan mobilsignalen fångas upp via en extern antenn och sedan spridas vidare i huset eller så måste byggbranschen anpassa sig så att signalen når in i huset, säger han.

Det finns ännu ingen ­konkret plan för när signal­problemen i nybyggda hus kan vara löst.

Johan Joelsson berättar att flera av hans grannar har samma problem. I och med smartphones alla funktioner tvingas han också ibland prioritera. Han använder mobilen som väckarklocka men måste då välja bort att kunna bli nådd, eftersom han inte har någon signal i sovrummet. Ofta får han sms om att personer har försökt nå honom när han lämnar ­lägenheten.

– Det är problematiskt och skapar irritation, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om