Moderaternas förslag – banta regionfullmäktige

Minska antalet ledamöter i regionfullmäktige från 71 till 61. Det föreslår moderaternas grupp i fullmäktige i en motion.

Att minska fullmäktigeplatserna från 71 till 61 skulle, enligt modraten Anna Hrdlicka, kunna leda till ett aktivare fullmäktige.

Att minska fullmäktigeplatserna från 71 till 61 skulle, enligt modraten Anna Hrdlicka, kunna leda till ett aktivare fullmäktige.

Foto: Dennis Pettersson

Moderatförslag (GT)2017-05-30 08:34

Anledningen är enligt motionen att det skulle spara skattebetalarna en halv miljon kronor – per mandatperiod – och ha ”ett stort symbolvärde eftersom politiken då drar sitt strå till stacken”. Men Anna Hrdlicka (M) vill även framhålla argumentet att det skulle leda till en mer aktiv församlig:

– Vi tror att det skulle bli en aktivare debatt, att vi skulle få fler som är genuint politiskt intresserade och engagerade. Som läget är nu är det ganska få som är uppe och debatterar och talar i fullmäktige.

Är det det främsta argumentet eller är det frågan om ekonomin?

– Det är både och. Det kan inte vara kul att sitta i flera år utan att vara uppe i talarstolen en enda gång. Då finns det andra sätt att arbeta politiskt. Man kan till exempel vara med och ta fram politiken, men man kanske inte är den som står på barrikaden, säger Anna Hrdlicka.

Antalet ledamöter bestämdes till 71 i och med senaste kommunsammanslagningen 1971 och har varit oförändrad sedan dess. Men inte odebatterad:

– Den här frågan har vi drivit länge. Det finns bland annat en motion av moderaterna Gustaf Hoffstedt och Inger Harlevi från förra mandatperioden. Samma motion har tagits upp flera gånger inför kommunala val. Så detta är en gammal goding, säger Anna Hrdlicka.

Men Per Lundin, som är sekreterare i fullmäktige, håller inte med om att ett minskat antal fullmäktigeledamöter skulle vara av godo:

– Det är väl fullständigt rimligt att vi har 71 ledamöter, eftersom vi är både kommun, landsting och region. Ska vi vara en fullgod region och fortsätta att ha landstingsuppgifterna också, så måste vi ha tillräckligt med folk som kan, rent politiskt, ta ansvar för de uppgifterna.

Men enligt kommunallagen behöver en kommun som Gotland med 46 788 röstberättigade bara ha 61 ledamöter?

– Det är inte alls så, det är en grov förenkling. Region Gotland har sedan vi blev en kommun 1971 haft landstingsuppgifter också. Ett landsting ska ju ha uppåt 30 ledamöter. Delar vi upp oss i kommun och landsting igen så blir det ju ännu fler än 71, sammanlagt. Det är väl rimligt att räkna på det sättet? tycker Per Lundin.

De 71 mandaten är i dagsläget uppdelade enligt följande: Visby 30, Södra Gotland 21, Norra Gotland 20. Hur fördelningen skulle se ut med 61 mandat istället, vill Anna Hrdlicka inte spekulera i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om