Frida Tollerz är landskapsarkitekten som tycker att vi ska göra det så lätt för oss som möjligt för att få mer tid att njuta av vår trädgård.
- Jag är ingen vän av vattning, och det kanske hänger ihop med att jag ser vatten som en bristvara. Ska vi odla köksväxter så måste vi vattna, men när vi kommer till ögonfägnad och att tillfredställa vår lust då tycker jag att vi kan ta hänsyn och anpassa vårt växtval till att sätta torktåliga växter där vi vet att det är torrt.
Finns det en fuktigare svacka i trädgården får denna bli hemvist för de törstigare växterna.
Med rätt växt på rätt plats blir trädgården lättskött per automatik. Hur många av oss har inte gått till plantskolan och valt växter för att de är vackra, vilket senare har straffat sig?
Typiskt för den gotländska trädgården är den tunna jordmånen. I kombination med lite regn och mycket sol så vill det till att vi anpassar trädgården efter förutsättningarna.
- På en varm och solig plats blir det kanske mycket fetbladsväxter. De är inte lättskötta om man sätter dem i god jord där ogräset också trivs väldigt bra. Förutsättningen är just att de står torrt, soligt och magert, så att ogräset inte får chans att invadera dem.
Samtidigt har Gotland ett milt klimat som gör att många känsliga växter kan övervintra här. Marken är också väldränerad vilket nästan är nyckeln till övervintring. Persika, aprikos, mandel och valnöt är växter som kan trivas i den gotländska trädgården om de står södervänt och väldränerat.
Ogräsrensning tar alltid för mycket tid, det tycker nog de flesta. Det gäller att hitta strategier för att spara tid och arbete.
- Det är ju inte kul om man rensar ogräs och två veckor senare så är det värre än förut. Man måste ju vinna mark, först då finner man tillfredsställelse i det man gör.
Ogräsrensningen går lättare om man planterat rätt växter tillsammans så att ingen bar jord finns mellan dem under högsäsong. Kompletterar man dessutom med täckmaterial på jorden blir det mer lättrensat. Mindre ogräs kan täckas över med barkmull, flis eller annat täckmaterial. Hindrar man dem från att komma upp i ljuset tömmer de sin rot på näring och dör. Även nedklippta växtdelar och uppdraget ogräs kan få utgöra täckmaterial, men inte om det är kirskål vi pratar om.
Riktigt svåra ogräs som kirskål kan man täcka med en tjock gummipresenning, eller liknande som inte släpper igenom något ljus. Efter två växtsäsonger är roten död. Under buskar kan man lägga tidningar som man sedan täcker med bark.
- Det tar lite tid, men under tiden behöver man å andra sidan inte lyfta ett finger, säger Frida Tollerz..
När det gäller kompostering av trädgårdsavfall har Frida Tollerz en något kontroversiell syn.
- Jag tycker ofta att det är en omväg att gå via komposten. Jag tycker att man ska klippa ner växter på plats istället och sen täcka det med ett tunt lager kogödsel. Då har du kvar allt organiskt material som också fungerar som jordförbättring samtidigt som du fört tillbaka det växterna tog upp under förra säsongen.
Ta inte bort det vissna i rabatten på hösten utan låt det stå kvar till våren. Börja uppifrån och klipp det vissna i småbitar som får falla till marken. Ser det skräpigt ut, täck med lite kogödsel.
Hushållsavfall måste däremot gå via varmkomposten. Ett ypperligt material att toppdressa med ovanpå växtrester som man klippt ner.
Det gäller att ha framförhållning för att få en lättskött trädgård.
- Jag brukar till exempel börja med att lägga ut trädgårdsavfall där jag vill ha en rabatt om två år. Då täcker jag ihjäl det som finns där. Jag öser på och öser på tills ingenting klarar av att växa längre. Sen är det bara att maka ännu inte nedbrutet täckmaterial åt sidan och sätta igång att plantera, säger Frida Tollerz.