Stormen i augusti välte arbetsplattformen Big red med förseningar som följd. Samson har inlett årets besök med att slutföra ett arbete som skulle ha varit ha varit klart förra året, att lyfta de två yttre förankringspunkterna (dykdalberna) på plats. Därefter ska arbetet påbörjas med att lyfta de 19 betongelementen till kajen på plats.
– Vi räknar med att det arbetet ska vara klart senast den 24 april, säger projektledaren Harald Gröttvik.
För närvarande arbetar 50 personer med kryssningskajen. Ute till havs säkras betongkassunerna med sten, och på land har det avbrutna arbetet med barkasskajen återupptagits.
Snart utökas arbetsstyrkan. De muddermassor som använts till att fylla ut kajområdet med har visat sig vara för mjuka. För att höja stabiliteten ska en blandning av cement och sten fräsas ner i marken. Materialet är en restprodukt från Cementa och arbetet med att få det på plats görs av Broströms, som inleder arbetet den här veckan.
– De måste bli klara ganska snabbt för i mitten av maj börjar bygget av kryssningsterminalen, säger Harald Gröttvik.
Terminalen ska inrymma förråd, toaletter, lokaler för tull och för fartygspersonal. Några ytor för gotländska företag att visa upp sig blir det inte, vilket fått Gunnar Danielsson att satsa på ett kryssningscenter i anslutning till kajen.
– Det är positivt att det finns så många privata initiativ, tycker Harald Gröttvik.
Aarsleff som ansvarar för bygget har öppnat anbuden om terminalbygget och förväntas utse entreprenör den här veckan.
– Det blir ett gotländskt byggföretag, säger Harald Gröttvik.
Terminalbygget ska vara klart i november. Då ska de mesta av kryssningskajen vara klart. Bland annat ska de jättelika rör som bildar den 1 200 kubikmeter stora spillvattentanken vara nedgrävda, och ytan ovanpå hela områden ska få en stenläggning.
– Till 2018 ska det bara återstå smågrejer. Den 28 februari ska Aarsleff överlämna kajen till oss och från den 2 april ska CMP (Copenhagen Malmoe Port) kunna boka anlöp av kryssningsfartyg, säger Harald Gröttvik.
Harald Gröttvik räknar med att bygget klarar budgetramen på 250 miljoner kronor, men helt säker är han inte. De extra kostnader som uppkom efter att arbetsplattformen Big red havererat räknar Region Gotland att inblandade försäkringsbolag ska stå för, men de är flera och det kommer att ta lång tid att reda ut ansvaret.