Lagom till Almedalsveckan återinfördes i helgen den svenska värnplikten, efter regeringens beslut i mars.
Totalförsvarsplikten gäller alla, kvinnor och män, men i praktiken är det bara en liten andel av ungdomskullarna som kommer att inkallas. Ett viktigt skäl till att värnplikten återinförts är Försvarsmaktens svårigheter att fylla leden. Nu blir det en kombination av frivillighet och tvång. Personer som är 19 eller äldre kan frivilligt söka till grundutbildning, 18-åringarna kallas. Hur de svarat på det inledande brevet från Rekryteringsmyndigheten kommer att ha stor betydelse.
– Frågorna handlar om vad man har för inställning till värnplikt, vad man har för intressen, familjeförhållanden och så vidare. Jag gav ett positivt svar och ska mönstra, jag vet bara inte riktigt när, men besked ska komma inom de närmaste månaderna, säger Olga Wollbo.
Hon är 18, har ett år kvar på Wisbygymnasiets naturvetarprogram och gillar matte, kemi och biologi. Hon tycker att beskrivningen ”idrottsmänniska” stämmer bra. Hon har spelat fotboll i Väskinde AIS och i P18. Nuförtiden är det jazzdans, hip-hop och gym som gäller.
Var det självklart för dig att ge ett positivt svar?
– Nja, så självklart vet jag inte, men min äldre bror gjorde en frivillig grundutbildning och tyckte det var jättekul.
Hur ser du på det tvång från staten gentemot individen som plikten ändå innebär?
– Vi bor i ett bra land, ett demokratiskt land och jag ser det som en skyldighet att ställa upp.
Om vapenutbildningars yttersta konsekvens, att soldaten kan tvingas ta liv, har hon inte så mycket kommenterar om, men är förstås medveten om det. När det gäller en mindre dramatisk, men kanske mer närliggande fråga, nämligen de ekonomiska konsekvenserna av att göra lumpen är hon inte alls bekymrad.
– Man får mat och boende och hjälp med en del transporter. Och så kanske man inte har så mycket andra utgifter under utbildningstiden, säger Olga Wollbo.
Hon har börjat studera vilka möjliga befattningar som kan vara intressanta.
– Jag har nyligen tagit körkort, så kanske fordonsförare av något slag. Men det är sjukt många utbildningar att välja mellan. Sen har det ju med resultatet vid inskrivningen att göra också, fortsätter hon.
Hon har ringt till Rekryteringsmyndigheten, med praktiska frågor inför mönstringen och undringar om värnplikt och utlandstjänst:
– Svaren man får är lite vaga, men mycket är så nytt och det klarnar nog så småningom, säger hon.