Debatten kring belysning vid icke-kommunala vägar på landsbygden är långdragen. Den kan sägas gå tillbaka till 90-talet, då den dåvarande tekniska nämnden beslutade om investeringsstopp vid vägar där kommunen, numera regionen, inte är väghållare. Statliga vägar skulle skötas av staten, helt enkelt.
Men vilka stolpar som ska finnas kvar på dessa vägar förblir oklart och utreds nationellt av Trafikverket tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, SKL. En utredning som skulle ha varit klar i fjol.
Den gotländska regionstyrelsen har avsatt fem miljoner kronor per år i tre år till belysning på landsbygden, pengar som inte kan användas till statliga vägar i väntan på utredningen. Om det är hela tekniska nämnden överens.
– Vi kommer att ta beslut om hur de ska användas när utredningen är klar, säger Tommy Gardell (S).
Den schism som har uppkommit gäller i stället enskilda vägar med statligt bidrag. Tommy Gardell menar att de avsatta medlen, tre gånger fem miljoner, inte kan användas där heller:
– Det finns beslut sedan tidigare som säger att regionen inte skall investera i belysning på enskilda vägar, säger han.
Här går åsikterna isär om de avsatta 15 miljonerna.
– Vi ska självklart inte föregå utredningen, men i väntan på den hävdar jag att vi kan använda pengarna på enskilda vägar med statsbidrag. Belysningen på flera sådana vägar är utdaterad och monteras nu ner på flera håll, av Geab på uppdrag av regionen, säger Karl-Johan Boberg (C).
Tommy Gardell hävdar å sin sida att detta skulle kunna strida mot lagen. Och att det definitivt går emot ett ”viktigt principiellt beslut” från en tidigare kommunstyrelse.
– En så stor ändring måste föregås av en konsekvensanalys. Kommunstyrelsen hävdade även att det stred mot kommunallagen vilket också måste utredas.
Enligt Karl-Johan Boberg är nya direktiv redan på plats, oavsett vad en tidigare kommunledning sagt:
– Det måste vara det senaste beslutet som gäller, säger centerpartisten.
Medan denna tvist fortsätter och den statliga utredningen drar ut på tiden, fortsätter nedmonteringen av den belysning som anses ha passerat bäst före-datum.
Karl-Johan Boberg är också kritisk till hur detta sker:
– Det finns beslut på att det ska göras i dialog med de närboende, men det har inte fungerat. På flera håll har stolparna bara tagits ner, säger han.