Miljonskadestånd i Gotland Ring-tvisten

De omfattande ekonomiska tvistemålen omkring motorbanan Gotland Ring har nu avgjorts av Gotlands tingsrätt.

Sportbilar kör på Gotland Ring.

Sportbilar kör på Gotland Ring.

Foto: Joel Nilsson

Motor2020-02-04 10:00

Enligt domslutet ska Alec Arho Havrén, Visby, och Aarre Pohjavirta, Helsingfors, solidariskt betala sammanlagt cirka 1,6 miljoner kronor samt rättegångskostnader om cirka 600 000 kronor för motparten Timo Lindberg och Finlandia Ring Oy.

Sammanlagt handlar det om tre olika tvistemål och processen har varit omfattande. Den viktigaste delen har varit vad Gotland Ring (GR) egentligen var värd och turerna kring att dess värde skrevs ner med 13 mkr inför en bolagsstämma. Vid den aktuella tidpunkten 2016 var Havrén vd och huvudägare och Pohjavirta styrelseledamot medan Lindberg var största aktieägare därefter. 

I tvistemålen ingår också de ekonomiska följderna av den brand som den 22 augusti 2015 inträffade i ett vindkraftverk i närheten av motorbanan. Branden orsakade ett oljeläckage som skadade banan. GR stämde i ett enskilt mål ägaren av vindkraftverket men förlorade den processen. 

2014 angavs GR vara värt 14,4 mkr. 2015 skrevs värdet ner med 13,8 mkr, en nedskrivning som Arho Havrén/Pohjavirta hävdade skedde på grund av oljeläckaget. Tingsrätten anger bolagsvärdet till cirka 5 mkr. Den 28 februari 2016 överläts GR efter stämmobeslut till Gotland GPE med Arho Havréns bolag Advantage Group som huvudägare.

Tingsrätten anser att Arho Havrén och Pohjavirta varit drivande och faktiska beslutsfattare i de åtgärder som lett till att Gotland Ring i praktiken blivit värdelöst och därför är solidariskt skadeståndsskyldiga. GR försattes på egen begäran i konkurs den 16 maj 2018. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om