För två veckor sedan togs det första spadtaget till det som ska bli en unik mountainbikepark i Slite. Parken kommer att ha spår som går mellan ishallen, File Hajdar och Slite golfbana, en sträcka på mellan 15 och 20 mil. En gång- och cykelväg mellan dessa punkter ska anläggas, och bakom ishallen färdigställs nu en så kallad pumptrack, som är en typ av terrängbana med gupp. Även en flowbana på omkring 500 meter anläggs. I övrigt kommer befintliga stigar att användas och markeras ut.
– Vi vill bygga en cykelpark som alla kan använda, både barn och vuxna. Även många erfarna cyklister trivs bra i enklare terräng, säger Ulf Olofsson, grundare av Trail solution och konsult för bygget av Gotland bike park.
Ulf Olofsson har varit projektledare för bygget av Åre bike park, som är Skandinaviens största cykelpark.
– Sommarturismen i Åre var något begränsad, och genom den här satsningen förlängde vi säsongen. Bara cykelgästerna på sommaren omsätter nu mellan 30 och 40 miljoner kronor, dessutom har antalet helårsboende i Åre ökat, berättar han.
Till skillnad från cykelparken i Åre kommer det av naturliga skäl att vara mindre höjdskillnader i parken på Gotland. Enligt Ulf Olofsson är det inte en avgörande faktor, utan han anser att den gotländska naturen passar utmärkt för terrängcykling.
– Att köra terrängcykel innebär inte att man måste köra utför ett berg. Parken på Gotland har lite inbyggd terräng redan. Men poängen är att bygga in utförsåkningen korta bitar, för det ska aldrig bli så brant att man måste bromsa, säger han.
Cykelparken kostar totalt 1,5 miljoner, och finansieras av EU:s landsbygdsprogram, Cementa, Region Gotland och länsstyrelsen. I anslutning till parken ska det finnas boende, säkra cykelförvaringar och möjlighet att hyra cykel.
– Det är viktigt att hela paketet finns runtomkring, så att folk kan stanna kvar och övernatta, berättar Jonas Henning, initiativtagare till Gotland bike park och vd på Gotland sports academy AB.
Bygget av parken genererar även arbetstillfällen. Micke Engström har sedan någon vecka tillbaka arbetat med att gräva ut banan, något som inte är helt lätt:
– Eftersom vi utgår från naturen är det viktigt att inte röja någonting runtomkring. Kurvorna måste också vara ganska exakta, så jag får nästan tänka mig att jag cyklar banan själv, berättar han.
Cykelturismen ökar i hela Europa, och enligt Ulf Olofsson går trenden hand i hand med att allt fler strävar mot ett mer aktivt friluftsliv.
– Det är framför allt terrängcykling och löpning som blir mer och mer populärt. För de som redan har en mountainbike och är intresserade är inte steget långt till att även vilja kosta på sig en cykelresa.
Förhoppningen är att Gotland bike park ska förlänga turistsäsongen och locka såväl gotlänningar, som långväga resanden.
– Gotland har redan infrastrukturen som krävs för turism, och en stark profil. Om besökarna kan tänka sig att skippa baddelen så finns det ingen anledning till varför de inte skulle kunna åka hit resten av året med. Bara det är barmark går cykelparken utmärkt att använda, säger Ulf Olofsson.
Både Ulf Olofsson och Jonas Henning cyklar terrängcykel, och provkör banan efterhand.
– Cykling är inte ett transportmedel utan en upplevelsegrej. Det är kul och frigör endorfiner, jag mår helt enkelt bra av det, säger Ulf Olofsson.
– Det är som en vuxenkarusell, tillägger Jonas Henning.
Och för den som oroar sig över skaderisken har han några lugnande ord:
– Det är absolut ingen farlig aktivitet. Den skada som jag upplever är vanligast är att man halkar mot pedalen och slår i smalbenet, säger Jonas Henning.
Gotland bike park ska vara klar till i början av juni.