Kassörskan som närmar sig miljonen

Låten "Snabbköpskassörskan" blev en landsplåga 1985. Nu är den på väg mot en miljon lyssningar på Spotify.

Hasse Tholin, Göran Ringbom och Janne Bertholdsson i "Di Sma Undar Jårdi".

Hasse Tholin, Göran Ringbom och Janne Bertholdsson i "Di Sma Undar Jårdi".

Foto: GT-arkiv

Musik2019-10-22 13:03

Det var låten ingen ville sjunga, men så gick det som det gick. Den 3 november 1985 gick "Snabbköpskassörskan" direkt in på Svensktoppens förstaplats och låg kvar på listan i hela 27 veckor. 

Låten blev en plåga som hördes överallt och än i dag finns det folk som vill höra. På streamingtjänsten Spotify är "Snabbköpskassörskan" på väg att nå en miljon lyssningar, när detta skrivs är aktuell siffra 987 264.

Göran Ringbom, sångaren och krukmakaren från Hamra som över en 80-talsnatt blev rikskänd med sin röst, sitt dragspel och sina runda brillor, tycker förstås det är makalöst.

– Vi spelade den i "Nöjesmassakern" i tv, sedan gick den direkt in som etta! Den låten förändrade livet, det goda var alla möjligheter som öppnades, det negativa är väl att folk inte tror man kan något annat, det var ett väldigt bestämt fack vi hamnade i, säger han.

Låten skrevs av Tomas Ledin - som därmed är den som håvar in den ekonomiska storkovan  - ett faktum som avslöjades offentligt först många år senare. Kompositörpseudonymen lyder ju Jonas Moberg. 

Killarna i bandet tyckte vid tiden låten var, milt uttryckt, "sådär". Så här berättar Janne Bertholdsson:

– Jag, som sjöng nästan allt då, vägrade sjunga, jag tyckte den var för jävla töntig. ”Äh, jag tar skiten”, sa Göran. Och det ändrade ju hans liv.

I jämförelse har "Älska mig" med Ainbusk har drygt 2,1 miljoner spelningar på Spotify. Dessa siffror är dock ingenting mot den yngre generationens musikskapare som på nolltid kan nå mångmiljonlyssning på ett enskilt låtsläpp, som gotlänningen Zanko vars "Vodka on the rocks" snabbt nådde fem miljoner lyssningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!