Musik som verktyg för ett jämställt samhälle

De vill använda musik som verktyg för att leda amerikanska ungdomar bort från den kriminella banan. Under onsdagen besökte två professorer från Alabama Visby för att möjliggöra ett framtida studentutbyte.

Andrea Hunt passade på att utforska Visby.

Andrea Hunt passade på att utforska Visby.

Foto: Hanna Herbertson

Musik2017-07-20 07:00

Under en vecka har de två professorerna Andrea Hunt och Robert A. Garfrerick från University of North Alabama besökt Sverige och Danmark för att utforska möjligheterna att skapa ett utbyte mellan studenter från Sverige och Alabama. Under onsdagen var de på plats i Visby.Projektet bygger på idén om hur musik och konst formar samhället och dess ungdomar. Det handlar även om hur man kan använda musiken som en plattform för social rättvisa.

– Vi har stora sociala problem med kriminalitet och droger och det här handlar om hur man kan använda musik för att engagera ungdomar och för att nå ett mer jämställt samhälle, säger Andrea Hunt.

Enligt de båda professorerna finns det stora sociala problemen i hela USA.

– Det handlar om att förebygga den utstakade vägen från skola till fängelse, säger Robert A. Garfrerick.

På plats var även den erkände hiphop-producenten Cory Parham, från Slowmotion soundz i Huntsville, som tillsammans med Rosanna Eriksson även startat Ozone Solutions i Landskrona.

– I USA bygger man nya fängelser snarare än satsar på kultur. Här i Sverige satsar man statliga pengar på musiken, säger han.

– I Sverige kan man ju få pengar från exempelvis studieförbund, förtydligar Rosanna Eriksson som tillsammans med Cory Parhan koordinerat projektet.

Med på plats i Visby var även gotlänningen Hanna Herbertson som marknadsfört projektet.

Att söka statliga medel för musik- och konstprojekt är svårt i USA. Musikscenen är heller inte lika tillgänglig för unga i USA som den är i Sverige.

– Sverige gör ett riktigt bra jobb och det skulle vara möjligt att använda den svenska modellen även i USA men vi har konservativa politiker som först måste ändra sig för att det ska kunna ske, säger Robert A. Garfrerick.

I maj 2018 hoppas Andrea Hunt och Robert A. Garfrerickkunna komma tillbaka till Sverige, då tillsammans med en grupp utbytesstudenter.

– De här modellerna finns redan i Sverige och förhoppningsvis kan vi ta med några av våra studenter hit, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om