Rudolf Nordström stämmer träff i Själsö hamn.
– Jag gillar Själsö, jag brukar bada här. Jag höll på med simhopp ett tag och dyket sitter i, säger han sittandes mot en husvägg i vårsolen.
Sedan ett år tillbaka bor 31-åriga Rudolf Nordström permanent på Gotland, ön han spenderat åtskilliga somrar på under uppväxten. Tanken på att flytta hit hade funnits i flera år, men det var en rad olyckliga omständigheter som fick honom att göra verklighet av planerna: Hans egen psykiska ohälsa, en vattenläcka i studion som gjorde att han tillfälligt fick flytta sina grejer till Gotland och så föräldrarnas hund som blev allvarligt sjuk i kombination med en pappa som saknar körkort och därmed inte kunde ta sig till och från föräldrarnas hus på norra Gotland.
Det visade sig vara ett lyckokast.
– Jag märkte hur mycket bättre jag mådde här, framför allt på vintern. Stockholm är bara grått och grus 4–5 månader om året. Här är naturen nära och du ser stjärnorna. Om man ändå är en sån stor outsider i Stockholm, så är det bättre att vara outsider i en glesbygd, säger Rudolf Nordström.
Efter att först ha bott i föräldrarnas hus, har han skaffat en egen bostad i Visby. Planen är att ha Gotlands som bas i många år framöver.
Just nu arbetar han med ett nytt musikprojekt. I början av året fick han ett av Region Gotlands särskilda uppdrag för kulturutövare för att skapa ett epos präglat av Gotland och dess årstider. För den gotländska publiken har han dock förblivit tämligen anonym.
– Jag har haft spelningar men inte i Visby, bara på skogsfester. Men det vore kul att se vad Gotland har att erbjuda både under hög- och lågsäsong, säger Rudolf Nordström som ser många likheter mellan Gotland och Ibiza och som mycket väl kan tänka sig att spela på Kallis.
Under namnet Mr. Tophat gjorde han sig en internationell karriär som dj och producent. 2019 släppte han sitt första studioalbum "Dusk to dawn", ett mastodontprojekt i tre delar.
Den 1 april släpper han första singeln från sitt kommande album "This is pop".
– Det är ett album som skiljer sig lite från mina tidigare musikproduktioner. Tidigare har jag jobbat mest med instrumental elektronisk dansmusik, techno och house. Det här är mer pop, men fortfarande med min ljudbild eftersom det är jag som har producerat, men det är många samarbeten och nästan helt vokalt, säger Rudolf Nordström.
Albumet var egentligen planerat att släppas redan till sommaren 2020, men blev rejält uppskjutet.
– Först tyckte jag att det var ganska skönt att det blev en omställning i samhället, men efter några månader började jag också tvivla på det jag gjorde. Jag gillade fortfarande musiken, tvivlet handlade om vad klubbmusik har för funktion om inte den sociala kontexten finns kvar. Att hålla på med klubbmusik då är nästintill meningslöst, säger Rudolf Nordström.
Albumet ges ut av skivbolaget Pias och Rudolf Nordström uppskattar att ha ett skivbolag i ryggen den här gången.
– Det är första gången min musik ges ut av någon annan. Det är skönt att inte behöva sköta marknadsföringen och göra reklam för mig själv. Jag tror inte att det är gynnsamt att både skapa och marknadsföra.
Musiken var från början ett sidointresse, men det när Rudolf Nordström pluggade till inredningsarkitekt på Konstfack som dj-karriär tog fart på allvar.
– När jag tog min kandidatexamen kunde jag få in en månadslön på mitt dj:ande. Så det stod mellan det eller att söka jobb på en arkitektbyrå. Jag testade att satsa på dj:andet och blev fast.
Ett roligt liv med spelningar på platser som Berghain i Berlin och Ibiza, med mycket fest och bra pengar, men som också kostade på.
– Runt 2017-2018 började jag dra ner på mitt dj:ande på grund av psykisk ohälsa. Om man tänker på Avicii, så hann han aldrig dra i handbromsen, jag är glad att jag hann det, säger Rudolf Nordström.
Det blev dock tydligt att spelningarna varit en stor inkomstkälla.
– När spelningarna försvann så försvann också mina musikaliska inkomster. Jag tycker att det är skit att man ska behöva uppträda för att tjäna pengar som musiker, det blir bara någon narcissistisk geggamoja.
Han har både skrivit musik och producerat åt Robyn, som han beskriver som en mentor.
– När man bara jobbat med sig själv och sin kompis i independentvärlden och så är den fösta vokalist man börjar jobba med Robyn. Man kan inte få en bättre mentor. Hon introducerade mig i popmusiken, tidigare har jag bara negligerat den kommersiella musikvärlden.
Med sitt kommande album vill Rudolf Nordström tänja på begreppet pop.
– Pop står ju bara för "popular". Det kan nog vara lite provocerande för en del som kommer att säga att det här inte är pop. Många anser att pop i dag är någon slags schlager. Men det handlar om arrangemang och hookar, det gäller alltifrån Beatles till Snoop Dogg, även om de låter väldigt olika så finns det någon slags magi, säger Rudolf Nordström som i och med albumsläppet räknar med att nå ut till en bredare publik.
I sitt skapande rör han sig obekymrat över genregränser och mellan olika uttrycksformer. Han har formgivit möbler, gjort musik till modevisningar och tagit fram en klädkollektion för Tiger of Sweden. Kläder har alltid intresserat Rudolf Nordström, som utsetts till en av Sveriges bäst klädda män.
– Ganska tidigt i mitt liv upptäckte jag att kläder, på gott och ont, kan var en nyckel men också ett lås till olika kontexter. Jag tyckte att det var intressant, nästan som en kameleont.
Hatten har blivit hans signum, han klär sig gärna i vintagekostymer, men gillar även funktionskläder. Däremot köper han ogärna nyproducerade kläder eller fast fashion.
– Och jag gillar inte att slänga kläder när de går sönder. Just nu har jag faktiskt bilen full av kläder som jag ska lämna på kemtvätt och lagning i Visby, säger Rudolf Nordström.