Jan fick hjälp att kasta ut sina pälsklädda gäster

Mössen som intagit ett fritidshus i Fårösund har stoppats. Nu står det klart att ovanligt många drabbats av gnagarna den senaste tiden.

De är ganska söta, men möss kan ställa till stora problem om de tar sig in i hus.

De är ganska söta, men möss kan ställa till stora problem om de tar sig in i hus.

Foto: TOM GANNAM/TT

MUSINVASION (GT)2016-01-18 11:00

GT berättade nyligen om Jan Sjöberg som i början av året anlände till sitt fritidshus vid Kronhaga strand, och upptäcke att möss tagit sig in i bostaden.

– De hade bosatt sig i badrummet och några av sängarna, lämnat avföring och tuggat sönder inventarier.

Antalet möss var betydande, bedömer Jan Sjöberg, med tanke på skadorna.

– De hade tagit sig in genom att gnaga 15 till 20 centimeter stora hål på vattenlåsen till handfaten. Vi har varit borta tre månader och vattnet har dunstat och gjort det lättare för mössen.

Några dagar senare hade personal från regionens vatten- och avloppsavdelning åtgärdat den troliga orsaken till besvären. Två så kallade spolbrunnar, anslutna till huvudavloppsledningen, saknade lock.

– Någon verkar ha kört på rören med ett fordon och sedan lagt sten över öppningen. Gnagarna har sedan grävt sig under, tagit sig in i ledningen och fortsatt upp till huset. Nu har vi tätat och tar hjälp av en skadedjursbekämpningsfirma för att få bort de djur som finns kvar, säger Anders Ekström, arbetsledare för regionens vatten- och avloppsledningsnät i norr.

Jan Sjöberg är också ordförande i marksamfälligheten på platsen.

– Så vitt jag vet är mitt hus det enda som har drabbats, men vi försöker uppmana andra boende att se till att det spolas i rören så att vattnet gör det svårare för gnagare att ta sig in.

Enligt Anders Ekström har Gotland kring nyår upplevt ett mindre uppsving av gnagarintrång.

– Normalt brukar Gotland drabbas av tiotalet fall per år i regionens avloppsnät. Nu har vi upplevt halva den summan på kort tid.

Gnagarintrång

Möss söker sig ofta in i bostäder när det blir kallare på hösten. De söker föda, men även skydd från väderleken. Råttor håller sig gärna i avloppsledningar men är mer revirbundna och blir oftast ett problem i bostäder, eller på annan synlig plats, om de blir störda, exempelvis på grund av ledningsrenovering eller nybyggen. Möss bekämpas när de är få med slagfällor och när det gäller större bestånd med olika former av bekämpningsmedel.

Källa: Philip Börjesson, Anticimex Kalmar län och Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om