Protestaktion mot statslöse Amers utvisning

Elever på folkhögskolan i Hemse har startat en namninsamling i protest mot att Amer Marzouq, asylsökande, nu hotas av utvisning.

GT 12 september 2018.

GT 12 september 2018.

Foto: Lasse Linusson

NAMNINSAMLING2019-03-09 11:29

Theodor Haglund, som studerar musik på folkhögskolan, är en av eleverna som reagerat starkt mot behandlingen av Amer Marzouq.

– Han behandlas orättvist, säger Theodor.

– Jag trodde faktiskt han skulle få asyl. Jag ser det som en plikt som som vän och medmänniska att protestera.

Theodor har studerat vid folkhögskolan i två års tid. Där studerar också Amer Marzouq svenska tillsammans med andra nyanlända.

– Vi lärde känna varandra förra året och en vänskap har växt fram. Det är lätt att mötas på en folkhögskola, även om man studerar olika saker. Jag har tidigare inte med egna ögon sett hur det går till när människor drabbas av utvisningar, fortsätter Theodor.

Amer Marzouqs situation är, som GT berättade i höstas, speciell. Han är bidoon från Kuwait. Det är en folkgrupp – eller social klass – som saknar medborgerliga rättigheter. Amer är statslös. Han flydde till Sverige hösten 2015 efter att ha kritiserat behandlingen av kvinnor och barn i samband med en demonstration för bidoonernas rättigheter året innan. Hans ansökan om asyl har avslagits. Inte för att svenska myndigheter har ifrågasatt hans flyktingberättelse, utan på grund av att han inte finns registrerad i Kuwait.

I mitten av februari kallades Amer Marzouq till Migrationsverket för samtal.

– Man tog fingeravtryck. De skulle skickas inte bara till Kuwaits – utan också till Iraks ambassad, berättar Amer.

LÄS MER: Statslöse Amer på Sudret riskerar utvisning

Lotta Lagercrantz, som hjälper Amer i kontakt myndigheter var med på träffen och bekräftar uppgiften. Hon protesterade mot idén att Amer skulle kunna skickas till Irak.

– Man frågade om inte hans far och farfar var födda där säger Lotta. Men staten Kuwait, som Amer levde i, bildades ju inte förrän på 60-talet! kommenterar hon.

Just den saken reddes ut, men hotet om utvisning till Kuwait kvarstår. Om Kuwait släpper in en statslös bidoon. Amer riskerar att hamna i en situation där han utvisas, skickas tillbaks till Sverige, sätts i förvar i elva månader, utvisas igen och så vidare.

Människorättsexperten Thomas Hammarberg, som också är engagerad i fallet, har kritiserat svenska myndigheter för bristande förståelse för statslösas situation. Till GT har han tidigare sagt om Amer: ”han kan inte utvisas”.

Vännerna på folkhögskolan gör nu vad de kan för att stoppa utvisningen.

– Vid konserter, gudstjänster, festivaler – överallt där vi träffar folk ber vi dem skriva på namninsamlingen, säger Theodor Haglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om