Affären som går mot strömmen

I socken efter socken har mataffärerna tvingats stänga. På Bodi i När går man mot strömmen. I år har de både byggt ut och slagit försäljningsrekord. - Vi är en samlingspunkt i socknen, säger Susanne Ahlstedt, tillförordnad butikschef.

Sommarstress. Ungefär en tredjedel av butikens intäkter tjänas under de intensiva turistveckorna. Här jobbar Karina Karlsson i högt tempo.

Sommarstress. Ungefär en tredjedel av butikens intäkter tjänas under de intensiva turistveckorna. Här jobbar Karina Karlsson i högt tempo.

Foto: Rolf Jönsson

När2012-08-08 04:00

Filmjölk, bostongurka, mellanrost och majonnäs. Susanne Ahlstedt blippar vant in varorna i kassan på När Bodi. Trots sina 13 år i butiken är hon nyast bland personalen. I alla fall om man räknar bort sommarpersonalen som dubblar antalet anställda några veckor per år.


19 gånger av 20
Kattmat, polarkaka, royal gala och röd mjölk. Ewa Jakobsson, som bott sex år i När, fortsätter lassa upp varorna på rullbandet. Bakom henne står sex personer i kön. Trots att butiken inte varit öppen längre än någon timme strömmar kunderna in.

- Om jag handlar 20 gånger handlar jag 19 av dem här på Bodi. För sedan när jag blir gammal och går här med min rullator kommer jag inte orka ta mig någon annanstans, säger Ewa Jakobsson.


Visby
De gångerna hon handlar i Visby köper hon med sig saker som inte finns i Bodi.

- Jag brukar köpa en speciell sorts skinka de inte har här. Man måste få ha lite frihet också, säger hon.

För allting har de inte här. Trots ett utbud som kunder beskriver som otroligt, går det inte att konkurrera med Ica Maxi. Inte när det gäller antalet varor i alla fall. På När Bodi är man, enligt personalen, lika mycket en samlingspunkt som en turistservice.

- Man kan inte gå in på Ica Maxi och fråga var Svensson bor, säger Carin Larsson, vice ordförande i Närs Handelsförening.


Värnar om sin bygd
Handelsföreningen i När startade 1949. Förutom att bli medlem, för 100 kronor, välkomnades då även lån från sockenborna. Vissa lånade ut 400 kronor, andra 800 kronor. Även i dag är butiken beroende av medlemmarnas stöd.

- Jag vet inte om butiken skulle klara sig om folk plockade ut sina andelar, men det är det knappt någon som gjort under alla år, säger hon.

För närkarna värnar om sin närhet. Medlemsantalet ökar fortfarande och består av drygt 350 hushåll, både gotlänningar och sommarboende. De sistnämnda står enligt Susanne Ahlstedt för en dryg tredjedel av hela årets omsättning.


1985
En bit bort från kassan, längre in i butiken, står Karina Karlsson framåtböjd över charkdisken. Hon plockar fram gutegrillare, frukostkorv och grillkorv. Lyfter fram och gör kroppkakorna synliga för kunderna, eller frontar dem som det heter på butiksspråk. Hon har jobbat här sedan 1985 och vet vad Bodi betyder för människorna i socknen.

- Jag får ofta ta mig tid och prata en stund med kunderna. Socknarna som blir av med sina butiker missar en samlingspunkt i bygden, och det är de äldre som blir lidande, säger Karina Karlsson.

En som instämmer är Anna Larsson från Garda. För ett drygt år sedan stängdes butiken där.

- Det känns tomt. Det blev för lite omsättning, och det berodde på att vi inte handlade där tillräckligt mycket, säger Anna Larsson.

Ett kort cykeltur bort, på prästgården i När, lagar Per Häglund lunch. Bodiköpt lunch förstås. Han har varit medlem i föreningen sedan 1963 och bidrog då med 800 kronor, vilket i dag motsvarar det tiodubbla. Vart han skulle handla om inte Bodi fanns har hann inte tänkt på. För en som var med när det fanns två butiker i När, tre i Burs och en i Lau har frågan inte varit aktuell.

- Jag hoppas också att jag slipper räkna ut det, säger Per Häglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om