Birgitta förvandlade åkern i När till färgexplosion

En åker i När har bytt skepnad ordentligt i år. Birgitta Dahlqvist på Nylunda gård odlade tidigare vall på åkern som då användes som betesmark för gårdens får och alpackor, men nu är det mängder av blomster i blickfånget. Såsom 30 sorters dahlior och tio sorters solrosor.

Birgitta Dahlqvist har fokuserat på att få till ett organiserat kaos på sin nya blomsteråker vid Nylunda gård i När.

Birgitta Dahlqvist har fokuserat på att få till ett organiserat kaos på sin nya blomsteråker vid Nylunda gård i När.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

När2023-09-01 18:15

I år har Birgitta omvandlat utrymmet genom att så cirka 15 kg blomsterfrön på en del av åkern. Blomsterängsblommor, lin och ringblommor (eller solsikkor på gutamål) är framträdande på blomsteråkern.

– När det ändå var klart att åkern skulle göras om valde jag att vara lite halvvild. Man blir ju glad av att göra det här, säger Birgitta Dahlqvist med ett skratt.

Dahliorna är ett kapitel för sig, som via en efterlysning av gamla sorter har resulterat i ett 30-tal varianter på åkern.

– Det finns ju säkert riktiga namn på dem, men jag kallar dem efter var jag fått dem.

Detta har resulterat i namn som Tant Saras, Äggtanten och Ardre-Pettersson.

– Gamla sorters perenner, såna som fanns i gamla trädgårdar, tycker jag väldigt mycket om och det är jag fortsatt på jakt efter.

De första fröna såddes så sent som i juni, sedan har det gått snabbt.

– Närsån ligger ju precis intill, och det här är svalsand där vattnet kommer underifrån, så det växer så det knakar här. Under torkan 2018 hade jag grön gräsmatta hela året utan att vattna.

Blomsterprojektet tar cirka 30 procent av åkern i anspråk, på resterande del har Birgitta i år haft havre.

– Den kommer jag slå av snart och binda julstjärnor.

Under rundvandringen ges intrycket av att blomsteråkerns tillkomst är en blandning av planerande kombinerat med stundens infall.

– Jag skulle säga att det är ett organiserat kaos. Jag ser det här första året som en testperiod, så får vi se vad det blir nästa år.

– Det är ju ett fritidsintresse, sen är det väl kanske inte alla som sår ut 15 kg blomsterfrön, fortsätter hon.

Den nuvarande blomsteråkern lämpar sig dock inte särskilt väl för självplock.

– I sådana fall måste de gå över tomten och det blir lite konstigt. Men kanske kommer jag ha självplock på åkern på andra sidan gården nästa år.

Tills det blir av med självplock så finns blomstersoffan att tillgå. Ute vid vägen, intill gårdens infart, har Birgitta placerat ut en gammal kökssoffa som är fylld med buketter och solrosor till försäljning.

– Det är en del bromsspår på vägen. Det har det i och för sig varit tidigare också när jag hade mina alpackor i en hage på den här åkern, och de var i blickfånget. Nu har blomstersoffan och solrosorna på åkern blivit i blickfånget istället.

Har bromsspåren ökat eller minskat?

– Jag tror att de har blivit fler nu, säger Birgitta Dahlqvist med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!