App ska hjälpa att minnas – och dela sina minnen

”Där är ju jag!”, utbrister Mari Ann Olovsson när hon ser en bild på sig själv som ung. Hon är den första personen i Sverige att testa ett nytt digitalt verktyg som hjälper demenspatienter att minnas, och att dela med sig av ögonblicksbilder till anhöriga.

För ett halvår sedan flyttade 75-åriga Mari Ann Olovsson in på demensboendet Hattstugan i När. Med hjälp av appen kan maken Kjell friska upp de minnen som blir allt suddigare.

För ett halvår sedan flyttade 75-åriga Mari Ann Olovsson in på demensboendet Hattstugan i När. Med hjälp av appen kan maken Kjell friska upp de minnen som blir allt suddigare.

Foto: Malin Stenström

När2022-04-01 12:20

För ett halvår sedan flyttade 75-åriga Mari Ann Olovsson in på demensboendet Hattstugan i När. Kvar i huset i Lau blev maken Kjell Olovsson, som sedan sjukdomens intåg i familjen gör allt han kan för att hans älskade fru ska minnas så mycket som möjligt.

– Kolla här, här har din vän Eva skickat en bild på sin katt, säger Kjell och visar upp telefonen. Mari Ann ger ett leende till svar och säger:

– Jag tycker om att se bilder.

undefined
I appen har Kjell Olovsson skrivit ner Mari Anns levnadsberättelse. Den kan nu både personal och anhöriga ta del av digitalt.

Bilden Kjell visar upp på telefonen finns i en app som heter MinMemoria, ett digitalt verktyg som hjälper både den demenssjuka och dess anhöriga att ta del av varandras liv. Tjänsten är ett norskt påfund som Hattstugan i När nu är först i Sverige med att använda, och Mari Ann är först på boendet att ta hjälp av appen för att lättare minnas.

Dagen till ära har Kjell bakat rulltårta med grädde och bär. Mari Ann tar en och utbrister "de här är goda!". I och med demenssjukdomen har Kjell fått ta över bakansvaret.

– Men det är Mari Ann som lärt mig allting, är han noga med att poängtera.

På bordet står en bukett orangea rosor. Härom veckan firade de 48 år som gifta.

– Det här är vi, på vår bröllopsdag, säger Kjell och visar upp en bild på mobilen.

undefined
”Jag vill inte påstå att jag är duktig på teknik, men jag är nyfiken. Det var inte så svårt. Det bästa är att Mari Ann inte behöver vara teknikkunnig”, säger Kjell Olovsson.

I appen kan både personal och anhöriga ta del av, och skriva vidare på, den boendes digitala levnadsberättelse.

”Är morgonpigg, generös, glad, ekonomisk och sparsam. Äter allt utom räkor”, är några av de saker som Kjell skrivit i Mari Anns levnadsberättelse.

I appen kan Hattstugans personal även uppdatera vad den boende har hittat på, och anhöriga kan i sin tur skicka bilder och meddelanden till den boende som personalen hjälper till att visa. Precis som man i dag arbetar på många förskolor i Sverige.

– Bilderna kan i sin tur kan användas av personalen för att minska oro och väcka minnen ihop med den enskilda personen. Det blir också enklare för nyanställda och vikarier att lära känna personerna som de ska ge omsorg till, en brist på många boenden i dag, säger Fredrik Westergaard, vd och grundare av det gotländska företaget Wera welltech, som tagit appen till ön.

undefined
Hattstugan i När är först i Sverige att testa appen.

Kjell Olovsson har bjudit in barn, barnbarn, vänner och grannar till appen.

– Vi har en dotter i Norge, till exempel. Tack vare appen har även jag fått mer kontakt med barnen och Mari Anns vänner, säger Kjell och fortsätter:

– Världen är inte så stor längre.

I en månad har de nu använt appen. 

– Jag vill inte påstå att jag är duktig på teknik, men jag är nyfiken. Det var inte så svårt. Det bästa är att Mari Ann inte behöver vara teknikkunnig, säger Kjell.

undefined
”Flera boende har många, eller alla anhöriga, på fastlandet. Nu kommer de att kunna ta del av varandras ögonblicksbilder genom appen”, säger chefen Jane Lindell Ljunggren.

Jane Lindell Ljunggren, som driver Hattstugan och är en internationellt känd äldreomsorgsexpert, välkomnar appens intåg på boendet.

– Vi har jobbat jättemycket med levnadsberättelser och har mappar med bilder och musik på datorn som vi kunnat visa den boende. Men jag har funderat jättelänge på hur vi ska kunna kommunicera lättare med anhöriga, så när Fredrik hörde av sig tänkte jag "jättebra!", säger hon.

Just nu håller Jane Lindell Ljunggren i en introduktion för ytterligare tre anhöriga som vill lära sig appen.

– Jag förstår att det finns en tröskel, men det blir lättare. Alla i personalen har lärt sig utan problem, säger hon.

– Hattstugan är helt fantastiskt! Det måste jag bara få säga, säger Kjell.

undefined
Härom veckan firade Mari Ann och Kjell Olovsson 48 år som gifta.
Kjell visar upp bilder på telefonen för Mari Ann. "Jag tycker om att se bilder", säger hon.
Kjell visar upp bilder på telefonen för Mari Ann. "Jag tycker om att se bilder", säger hon.
Demens

Demens orsakas av skador i hjärnan och kan yttra sig på olika sätt beroende på vilka delar som drabbas.

Vanligen försämras minnet och förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor. Språk, tidsuppfattning och orienteringsförmåga är andra kognitiva funktioner som påverkas negativt.

Även oro, nedstämdhet och beteendeförändringar kan tillhöra sjukdomsbilden.

Sammantaget leder symptomen till att personen har svårt att klara sin tillvaro utan stöd från omgivningen.

Källa: Demenscentrum

Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!