Husbilarna stängs ute från Närsholmen

För två år sedan stormade det kring förslaget till nya föreskrifter för Närsholmen. Nu är det omarbetat och personbilar är åter välkomna, men inte hela vägen ut till fyren.

Länsstyrelsen har tagit fram ett nytt förslag till föreskrifter och skötselplan för Närsholmen. Det förra förslaget fick hård kritik för att biltrafik inte skulle tillåtas. Nu får man köra bil, men inte ända fram till fyrplatsen.

Länsstyrelsen har tagit fram ett nytt förslag till föreskrifter och skötselplan för Närsholmen. Det förra förslaget fick hård kritik för att biltrafik inte skulle tillåtas. Nu får man köra bil, men inte ända fram till fyrplatsen.

Foto: Arkiv

När2023-12-26 12:45

När länsstyrelsen 2021 föreslog att Närsholmen skulle stängas av för biltrafik rasade sockenborna i När. En namninsamling startades och över 300 synpunkter lämnades.

Länsstyrelsen backade. Nu finns ett omarbetat förslag till föreskrifter och bevarandeplan. Personbilar är välkomna, men bara fram till parkeringen intill talldungen vid Giftviken. Där ska parkeringen utökas. 

Sista biten till fyren får bara de som ska bo på vandrarhemmet och har packning, samt de med rörelsehinder, åka. Vägen runt fyren, som hittills varit tillåten för fordonstrafik, blir bilfri och görs om till vandringsled som ska klara barnvagn och rullator.

Husbilar och bilar med husvagn måste stanna vid den första parkeringen vid infarten till Närsholmen. Där får de parkera, men det är ingen ställplats. Att markera revir med grillar och campingmöbler kommer inte att vara tillåtet. För att inte husbilar och fordon med husvagn ska köra ut på Närsholmen ska en bom sättas upp, som stoppar alla större fordon.

Nyordningen innebär att parkeringsytor måste utökas, något som har högsta prioritet.

undefined
Vid entrén till Närsholmen blir det stopp för husbilar och större fordon. Har man en mindre bil kan man passera den bom som enligt förslaget ska sättas upp.

Martin Lindström, som driver vandrarhemmet på Närsholmen, tycker att flera delar av det nya förslaget är bra. Det gynnar både reservatet och besökarna. I och med att vandrarhemmets gäster kan köra fram till fyren för att lasta i och ur packning tror Martin Lindström inte att verksamheten påverkas nämnvärt.

Men han tycker att andra delar är mindre bra:

– För många äldre i När, Lau och andra grannsocknar är det tradition att ta bilen och åka slingan runt fyren. Under tio månader av året är det inget problem, då är det så lite trafik att man borde tillåta den. Det är tråkigt om den traditionen inte blir möjlig längre.

undefined
Martin Lindström som driver vandrarhemmet tycker att många av förslagen är bra. Traditionen att ta en biltur runt fyrplatsen vill han dock ha kvar.

Karin Åström från föreningen Närsholmen (numera heter den Natur Gotland) ser också fördelar med det nya förslaget. Till exempel att husbilar och större fordon inte får tillträde till Närsholmen.

– Det är bra ur naturvårdssynpunkt. Det finns många exempel, inte bara på Närsholmen, att skyltar om var man får ställa bilarna inte följs, säger hon.

Karin Åström tycker också att det är positivt att fågelskyddsområdet utökas, och att möjligheten för fågelintresserade att köra med bil ända till Glasskär blir kvar. Men hon påpekar att det fågeltorn som planeras har placerats på fel ställe.

– Det vill man bygga på en plats där det nästan inte är några fåglar. I stället borde det byggas där vi har vårt vindskydd, säger hon.

undefined
Karin Åström tycker att många av förslagen är bra för naturvården, men tycker att det fågeltorn som föreslås är felplacerat.

Nuvarande föreskrifter är mer än 30 år gamla. Sedan dess har friluftsvanor ändrats och trycket på Närsholmen ökat. Nya föreskrifter för att skydda naturen behövs. Några exempel på förändringar som föreslås:

  • Cyklister. Regleras inte alls i föreskrifterna från 1986. I det nya förslaget är det förbjudet att cykla i terrängen. Cyklar måste hålla sig till vägarna.
  • Surfa. Förbud mot kite-, våg- eller vindsurfing eller att framföra motordriven farkost i reservatets marina områden införs med de nya föreskrifterna. Undantag görs bara för kortast möjliga passage för den som ska till och från Närshamn.
  • Hundar. Nuvarande förbud mot att ha okopplad hund gäller 1 mars–20 augusti. Det utsträcks nu till att gälla hela året, bland annat för att minska störningen för de djur som betar på Närsholmen.
  • Radioapparater. Nuvarande förbud mot att använda radioapparater, bandspelare och musikinstrument på ett störande sätt tas bort.
  • Grilla. Blir i fortsättningen bara tillåtet på iordningställd grillplats, eller med egen grill som tagits med.
  • Tillträdesförbud. Kommer även fortsättningsvis att gälla 15 mars– 15 juni för en del av Närsholmen. Området utökas dock, mestadels till havs.
  • Golf. Det var när privatpersoner anlade en golfbana som föreskrifterna infördes 1986 – med förbud mot golfspel. Detta förbud tas nu bort. Spela golf blir dock inte tillåtet, eftersom organiserade tävlingar inte tillåts utan särskilt tillstånd. Förbudet omfattar även försvarsövningar.
  • Brygga. Planer finns på att restaurera resterna av den brygga som finns väster om fyren. Tidigare användes bryggan för trafik mellan Närsholmen och Närshamn. Återuppbyggnaden har dock lägsta prioritet.
  • Fågeltorn. Att bygga ett fågeltorn vid Kroken finns med bland planerna, dock med låg prioritet.

Nu finns en ny chans att yttra sig över förslaget. Senast den 17 januari ska länsstyrelsen ha fått in synpunkterna.

Närsholmen

Närsholmen är en halvö med öppet savannliknande gräslandskap, där man i strandvallarna ser tydliga spår av landhöjningen. Området är särskilt intressant för fågelskådning.

Fyrplatsen med torn uppfördes 1872 och var bemannad fram till 1961 då fyren automatiserades.

Närsholmen blev naturreservat 1986. Området ägs i dag av Naturvårdsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!