Förvåningen över publiken: “Lite svårt att förstå”

På lördag är det dags för den femte upplagan av ”Fett jäkla kanalrace” i Närsån, och till arrangörernas stora förvåning lär det dyka upp storpublik även denna gång. ”Vi har lite svårt att förstå varför det kommer så mycket folk”, säger Oliver Lundberg.

Arrangörerna räknar med att uppemot 1 000 personer kommer att ta sig till Gangvide farm när den femte upplagan av ”Fett jäkla kanalrace” avgörs på lördag.

Arrangörerna räknar med att uppemot 1 000 personer kommer att ta sig till Gangvide farm när den femte upplagan av ”Fett jäkla kanalrace” avgörs på lördag.

Foto: Felix Wedjesjö

När2024-05-31 06:00

Nyheten i korthet

  • Den femte upplagan av "Fett jäkla kanalrace" äger rum på lördag i Närsån, där hemmabyggda vattenfarkoster tävlar.
  • Arrangörerna, Oliver Lundberg och Rickard Thomasson, förvånas över det stora publikintresset. De startade tävlingen för sex år sedan utan förväntningar om storpublik.
  • Till årets tävling har tio båtar anmälts, vilket är rekord. Priser delas ut för bland annat snabbaste båten, bästa bygget och "Kallsupens tröstpris" för den som misslyckas mest spektakulärt.

2018 arrangerades den första upplagan av ”Fett jäkla kanalrace”, och om man räknar bort de två pandemiåren 2020 och 2021 då tävlingen ställdes in så är det på lördag femte gången som de hemmabyggda vattenfarkosterna ska ta sig fram över Närsån. 

undefined
Förra året tog laget Crazy banana hem själva hastighetstävlingen i ”Fett jäkla kanalrace”.

Initiativtagare till den något udda tävlingen är Oliver Lundberg och Rickard Thomasson, och den förstnämnde berättar att det inte direkt fanns någon tanke på att locka storpublik när man arrangerade ”Fett jäkla kanalrace” första gången för sex år sedan.

– Det var Rickard som frågade om vi inte kunde bygga lite egna båtar och köra mot varandra i Närsån, för det hade man gjort på 90-talet vid Mästermyr. Jag tyckte det lät skitkul, så vi gjorde ett evenemang på Facebook och bjöd in våra vänner. Sedan var det lite allmänt löst folk som tyckte det lät kul som också hakade på. När det väl var dags för tävlingen blev vi överraskade att det faktiskt dök upp så mycket folk som ville titta på, säger han.

undefined
Oliver Lundberg är en del av kanalkommittén samt initiativtagare till ”Fett jäkla kanalrace”. I årets tävling kommer han själv även att delta i en egen farkost.

Även året efter förvånades man över publikintresset, och den där förvåningen har på sätt och vis hållit i sig sedan dess när besökssiffrorna börjat närma sig 1 000-strecket. 

– Jag har lite svårt att förstå varför det kommer så mycket folk, men de tycker väl att det är kul med båtar. Och så gillar de väl själva spektaklet. Vi är nog de minst ambitiösa arrangörerna i världen, för vi tycker mest det är kul att bygga båtar. Att locka publik har i sig aldrig varit ett mål.

undefined
Arrangörerna räknar med att uppemot 1 000 personer kommer att ta sig till Gangvide farm när den femte upplagan av ”Fett jäkla kanalrace” avgörs på lördag.

Till årets tävling har man i skrivande stund tio anmälda båtar, vilket är rekord. Oliver Lundberg hoppas dock på att antalet deltagare ska öka till nästa år.

– Det borde ju finnas hur många som helst som vill bygga båtar. Det behöver inte vara så krångligt, säger han, och exemplifierar med sitt eget deltagande i årets kanalrace.

– Jag tänkte först inte vara med i år, men jag började bygga en båt förra torsdagen. Så nu är jag anmäld också.

Kan du avslöja något om din båt?

– Det kommer att bli väldigt blankt, och väldigt litet. Den är 0,90 gånger 1,25 meter bara. Jag tror att den kommer att flyta åtminstone.

Det finns en del regler att förhålla sig till när man skapar sin båt. Dels måste allt, förutom motorn, vara hemmabyggt. Använder man sig av en båtmotor får den ha maximalt 10 hästkrafter, men skapar man en annan typ av motor är det fritt fram med hästkrafterna. För att hålla nere storleken på farkosterna står det i reglementet att båten måste kunna lyftas av två personer. 

undefined
Rickard Thomasson (längst ned) är en av initiativtagarna bakom ”Fett jäkla kanalrace”. Han är även en återkommande vinnare av Kallsupens tröstpris, som går till någon som inte lyckats så bra i själva tävlingen.

Under tävlingen finns flera olika priser som deltagarna kan vinna. Det mest uppenbara är givetvis själva hastighetspriset till den som kör banan som skapats i Närsån vid Gangvide farm snabbast.

– I övrigt kan man vinna publikens pris, där alla besökare får rösta fram sin egen favorit. Sedan finns det även ett pris till bästa bygget. Det utses av kanalkommittén, och där går vi inte bara på vilken som är störst och fetast, utan där väger vi in kreativitet och nyskapande.

– Sist men inte minst har vi även det vi kallar för Kallsupens tröstpris. Det går till någon som kvaddat totalt eller ramlat i ån. Det är nästan det pris som är finast att få, åtminstone enligt vissa. Rickard Thomasson har till exempel vunnit det flera år i rad, avslutar Oliver Lundberg med ett skratt.

Här nedan kan du se ett tv-klipp från förra årets tävling: 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!