Hon startade gårdsbutiken Ekofrida i När

Frida Thomsson startade gårdsbutiken Ekofrida på familjegården i När Mickelgårds. Nu kör hon tredje sommaren med försäljning av de egenodlade grödorna direkt till konsumenterna och till ett bättre pris.

Snart har det blivit dags för Frida att köra sin tredje sommar med gårdsbutiken. I år hoppas hon få mer ruljans.

Snart har det blivit dags för Frida att köra sin tredje sommar med gårdsbutiken. I år hoppas hon få mer ruljans.

Foto: Hanna Davidsson

När2023-05-17 12:10

I den rödfärgade ladan på gården startade 27-åriga Frida upp sin butik under 2021, som passande nog fick namnet Ekofrida. Idén till att starta upp en egen gårdsbutik kom under pandemin när det fanns mer tid att fundera kring nya projekt.

– Jag ville lära mig mer om företagande och den ekonomiska biten, då kom tanken att starta ett eget litet företag, säger hon. 

undefined
Snart har det blivit dags för Frida att köra sin tredje sommar med gårdsbutiken. I år hoppas hon få mer ruljans.

Frida är dotter till Mari Håkansson och Jörgen Thomsson, som är tionde generationens ägare till familjegården Mickelgårds lantbruk. Där har de sedan 1989 odlat ekologiska grödor, och 2016 satsade de fullt ut på baljväxter, som borlottibönor, gråärt och linser. De tog även i samma veva tillbaka den gotländska kulturarvsgrödan som fanns på ön för över 100 år sen, Gotlandslinsen, tillsammans med Nordisk råvara. 

I gårdsbutiken säljs flera linssorter men även potatis, gråärt och borlottibönor som allt odlas på gården. De är dessutom återförsäljare till andra växtodlare på ön och säljer även sylt och saft från Grangärde musteri i Dalarna, som ligger nära familjens sommarstuga. Även jordgubbsodling var något Frida påbörjade redan första sommaren med butiken och som blivit en succé bland besökarna. Men syftet med butiken är i första hand att ge fler fördelar till konsumenterna. 

– Jag tycker att det är väldigt roligt att sälja direkt till konsumenten, utan några mellanhänder och till ett billigare pris än i matbutikerna. Det ger ett otroligt mervärde att möta konsumenten och få höra att de tycker om ens produkter. Sedan är ju Gotlandslinsen lite dyrare i pris än vad vi egentligen vill att den är, men det styrs ju av efterfrågan. Vi hoppas att det ska bli en bulkvara så att den kan bli billigare, säger hon. 

undefined
Gårdsbutiken EkoFrida i När Mickelgårds.

Men även griskött är något hon börjat sälja i butiken efter att hon skaffade sig linderödsgrisar, en sugga och en galt, som nyligen fått några små kultingar. De håller till på familjens andra gård i Lye. 

– De lever väldigt naturligt och går fria året runt, sen fraktas de inte heller långt för slakt och konsumentpackning, så då känner jag att jag verkligen kan stå för produkten. Sen vet jag ju inte hur de smakar för jag äter inte kött själv, men de får alla andra avgöra, säger en skrattande Frida. 

undefined
Butiken var tidigare ett förråd, men efter lite målning och fix samt återanvänd inredning fick hon till EkoFrida.

När Frida inte är på gården arbetar hon till 80 procent som växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet. Men butiken den står öppen nästan hela tiden, genom självbetjäning och hjälp från övriga familjemedlemmar. 

– Man får räkna med en del svinn, men det är värt tiden som jag annars hade behövt lägga på att stå där. Nu hinner jag med både butiken, arbete på gården och mitt andra jobb, säger Frida.

Mer tid på gården lär det åtminstone bli. Frida planerar tillsammans med sin sambo Anton Kullander att arrendera mark och ta hand om gårdens odlingar under nästa år. 

– Det är planen, men inget som är spikat i dagsläget. Att göra ett generationsskifte tar ju många år och att ha ett huvudansvar nu känns lite tidigt. Men jag har en del idéer inom både förädling, försäljning och produktion som jag vill testa längre fram, säger hon. 

undefined
Jordgubbsodlingen är något Frida startade redan inför första sommaren med gårdsbutiken. På bilden hjälper lillasyster Linnea till, tillsammans med hunden Inez.


Men först ser hon framemot den tredje sommaren med gårdsbutiken. 

– Inför den här sommaren hoppas jag att ännu fler kommer hitta hit och att det blir en bra ruljans. Men det är svårt att veta hur det kommer bli med turismen i år när det blivit dyrare att åka till ön, säger Frida Thomsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!