Systrarna Jane Lindell Ljunggren och Pia Lindell, som driver boendet tillsammans, vill inspirera andra som arbetar med dementa och visa att det går att göra något bra med små resurser.
Tillsammans med arbetsterapeuten Gun Aremyr har Jane Lindell Ljunggren skrivit den nya boken "Leva livet med demens" som innehåller berättelser och foton från vardagen på det privata demensboendet Hattstugan. Boken är skriven för både yrkesverksamma och för vanliga människor som vill öka sina kunskaper när det gäller demens.
- Det var Gun Aremyr som kontaktade mig och frågade om jag ville vara med. Vi tyckte att boken skulle bli mer levande om det finns med historier från levande livet, säger Jane Lindell Ljunggren.
Vad kan de berättelserna bidra med till dem som jobbar med dementa?
- Jag tror att många kan känna igen sig i vardagssituationerna som vi beskriver. Det vi vill framhålla är hur man kan få de boende att berätta sina historier och hur man sedan tar vara på de här historierna.
Jobbar med fem sinnen
Det är tio personer som bor på Hattstugan och var och en har en egen lägenhet där de får ha sina egna möbler och prylar.
Även i de allmänna utrymmena på boendet ligger det mycket tidstypiska saker framme och de har en stor skivsamling med musik från omkring 40-talet och framåt. Det är en genomtänkt strategi, berättar Jane Lindell Ljunggren.
- Man får ha olika tricks för sig för att lära känna var och en och få dem att berätta. Framför allt är miljön väldigt viktig, att man har saker framme som de känner igen. Det gäller också att jobba med alla fem sinnena. Vissa har inte så mycket språk kvar, men om de får höra rätt musikstycke eller en särskild doft, då kan de plötsligt komma med en hel mening.
Får vara delaktiga
Även katten Elvis som bor på Hattstugan har en viktig uppgift.
- Han gör mycket nytta om det är någon som är orolig. De blir väldigt lugna av att få kela med honom, säger Jane Lindell Ljunggren.
En central tanke med Hattstugan är att de äldre ska få vara delaktiga och bestämma över sin egen vardag.
Systrar
Båda systrarna Lindell har tidigare arbetat på andra äldreboenden där de upplevde att det handlade mer om förvaring.
- Så var det på den tiden. Vi startade Hattstugan för att vi ville skapa en annan typ av miljö som var mer hemtrevlig och där de äldre kunde vara delaktiga på ett annat sätt. Vi frågar alltid om de vill vara med och till exempel laga mat, gå och handla eller gå ut en sväng, säger Pia Lindell.
- Det hänger också på att vi har en fantastisk personalstab, annars hade vi inte kunnat jobba såhär, säger Jane Lindell Ljunggren.
SVT spelade in
I sommar var ett team från SVT:s läkarprogram Fråga doktorn på besök och spelade in material till ett program som visas den 24 september.
Kan Hattstugan vara ett föredöme för alla andra äldreboenden?
- Ja, vad ska vi säga om det? Det vi kan bidra med är väl att inspirera andra och visa att man kan göra mycket roligt med små resurser. Och man får mycket tacksamhet och glädje tillbaka från de äldre när man ser att de har roligt, säger Pia Lindell.