Lada brann ner till grunden – därför läggs utredningen ner

Söndagen den 8 september började det plötsligt att brinna i en ladugårdsbyggnad i När. Förloppet var snabbt och våldsamt och räddningstjänsten fick fokusera på att rädda intilliggande byggnader.

Polisens utredning om orsaken till branden i När då en ladugårdsbyggnad blev helt utbränd har lagts ner.

Polisens utredning om orsaken till branden i När då en ladugårdsbyggnad blev helt utbränd har lagts ner.

Foto: Edvin Högdal

När2024-09-24 16:00

Gert Rosvall vid Gotlandspolisen har haft ärendet på sitt bord. I ett tidigt skede rubricerades branden som grov allmänfarlig vårdslöshet, ett oaktsamhetsbrott som kan ge upp till fängelse i två år. Senare ändrades rubriceringen till allmänfarlig vårdslöshet av normalgraden, vilket har en betydligt lägre straffsats. Brottet kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

Enligt Gert Rosvall har det framkommit en hel del bra information i form av vittnesuppgifter och filmer.

– Vi har så pass bra information att vi kan stanna vid allmänfarlig vårdslöshets-misstanke, men vi kommer inte att hitta orsaken till branden och därför lägger jag ner förundersökningen, säger Gert Rosvall.

undefined
Det var vid 14-tiden söndagen den 8 september som ägarna larmade om att det brann i deras ladugård vid Siglajvs i När.

Som han tidigare flaggat för så har man inte genomfört någon teknisk undersökning av platsen, eftersom chansen att hitta orsaken är minimal.

– Ska man göra en teknisk undersökning som letar upp brandorsaken så blir det en jättedyr, omfattande, tidskrävande procedur som inte står i proportion med den låga digniteten på brottet, säger Gert Rosvall.

undefined
Enligt Gert Rosvall, polisens förundersökningsledare, är chansen att hitta orsaken till branden så liten att det inte varit värt resurserna att genomföra en teknisk undersökning av brandsplatsen.

Utredningen har som sagt ändå gett en del information.

– Vi vet att det funnits grejer på laddning, att det var varmt och soligt, vi vet att det fanns el indragen i byggnaden och att byggnaden var gammal. Men vad av det här som orsakat branden, det kommer vi inte att få reda på.

Gert Rosvall summerar:

– Skulle vi hitta brandorsaken så skulle vi med stor sannolikhet ändå tvingas lägga ner ärendet för att orsaken inte är så oaktsam att det utgör ett brott.

undefined
Även en lastbil som stod parkerad utanför ladugården fattade eld.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!