Solcellsexperten: "Hasta inte in i något"

Efterfrågan på solceller har skenat och komponentbristen är monumental. Så beskriver PJ Fröjelid situationen i branschen. Men enbart solpaneler räddar ingen från de dyra elpriserna i höst och vinter, menar han.

Affärerna går lite för bra för PJ Fröjelid just nu. Så pass bra att han kan kosta på sig att mana konsumenterna till försiktighet. ”Hasta inte in i något. Solceller är en del av lösningen, men inte hela lösningen”, säger han.

Affärerna går lite för bra för PJ Fröjelid just nu. Så pass bra att han kan kosta på sig att mana konsumenterna till försiktighet. ”Hasta inte in i något. Solceller är en del av lösningen, men inte hela lösningen”, säger han.

Foto: Malin Stenström

När2022-09-09 18:14

Aldrig förut har den väl legat så rätt i tiden, Per och Kickan Karlssons årliga energimässa på Gangvide farm i När. Då expot återvänder efter en tre år lång pandemipaus har det hunnit bli krig i Europa och alla svettas inför elräkningarna.

– Jag tror att allt som hänt blivit en välbehövlig ögonöppnare för många. Klimatkrisen har vi vetat om länge, men människor har nog känt sig lite handlingsförlamade där. Elpriserna däremot biter i plånboken och då har man inget val, man måste ta ansvar för sin ekonomi och göra något, säger Per Karlsson när GT besöker mässan under fredagen.

undefined
Per och Kickan Karlssons Energiexpo i När öppnade för grupper och skolor under fredagen. Under lördagen välkomnas allmänheten.

Under lördagen öppnar Energiexpo för allmänheten. Bland de företag och organisationer som medverkar finns solcellsföretaget Elians. Där vet man exakt hur desperationen ute i hushållen låter.  

– Det är faktiskt helt sjukt. Vi har blivit tvungna att stänga av telefonen. Det händer till och med att folk ringer sent på kvällen och nästan ber oss: "Vi MÅSTE få hjälp nu", säger PJ Fröjelid, vd för Elians.

Redan i januari märkte firman att något var på lut.

– Då tänkte vi att mycket mer än så här kan det väl inte bli? Nu efter sommaren är det tusen gånger så mycket som då. Affärsmässigt har det gått från bra till väldigt bra, till ...

För bra?

– Ja. För om vi har tusen gånger så mycket att göra måste vi växla upp arbetet 1 000 procent. Det går bara inte, hur gärna vi än skulle vilja. Och även om det gick räcker inte grejerna, säger PJ Fröjelid.

Han beskriver komponentbristen inom branschen som "monumental".

– Vi gjorde ett jobb med en större anläggning nyligen, men fästningsmaterialet vi behövde fanns inte nånstans i världen. Med andra ord: Vi kan inte jobba, eftersom det saknas skruv. Det är ofattbart.

undefined
Växelriktare till solceller har blivit snudd på omöjliga att få tag på. "Komponentbristen är monumental", säger PJ Fröjelid på Elians.

Solcellspaneler är Elians levebröd. Ändå vill vd:n mana konsumenterna till försiktighet.

– Min uppmaning till alla som går runt och oroar sig är: Hasta inte in i något. Solceller är en del av lösningen, men inte hela lösningen. På sikt bidrar solceller till hållbara elsystem med bra flöden, men de leder inte till billigare räkningar i vinter.

Hur ska man tänka då?

– Om du inte sett till att isolera huset ordentligt och skaffat värmepump innan du köper solcellspaneler eldar du ändå bara för kråkorna. Vi måste helt enkelt energieffektivisera, anpassa vår vardag och acceptera att det kommer bli kämpigt i något år framöver, säger PJ Fröjelid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!