Producerar sin egen solel

Hela verkstadstaket på Gangvide Farm i När täcks av solcellspaneler. Här produceras all den el som behövs när turiststugorna fylls med gäster.
På helgens energimässa i När fanns också tips på smarta energilösningar för vanliga villaägare.

Rörlig. En rörlig solfångare som följer solen från uppgång till nedgång. Det var en av de energismarta nyheter som presenterades på energimässan.

Rörlig. En rörlig solfångare som följer solen från uppgång till nedgång. Det var en av de energismarta nyheter som presenterades på energimässan.

Foto: Rolf Jönsson

När2012-04-30 04:00

Hos de flesta sjunker elförbrukningen när solen skiner. Men så är det inte på Gangvide Farm i När. Här jobbar varmvattenberedarna jobbar för högtryck när det är fullbelagt i de tio turiststugorna och 70 gäster ska duscha.


Täcker södersidan
Under vintern som gått har Per Karlsson installerat en solelanläggning på 280 kvadratmeter. Den täcker hela södersidan på det stora verkstadstaket. Nu räknar Per med att gården ska bli självförsörjande på el.

Gangvide Farm fick bidrag till anläggningen från Energimyndigheten, ändå blev det en stor investering på omkring 400 000 kronor. Men Per Karlsson tror att han kommer att kunna räkna hem den satsningen inom sju eller åtta år - beroende på elpriserna.


Grytan kokar
Och det handlar inte bara om ekonomiska vinster. Per Karlsson tycker att det är roligt att vara med där det händer saker. Och det gör det just nu när det gäller solel.

- Det här är en gryta där det kokar - och det är spännande, säger han.

Dessutom handlar det om miljöansvar:

- Jag vill behålla den levnadsstil som jag har och jag vill fortsätta köra bil, men jag vill komma ifrån utsläppen, förklarar Per.


Tillskott
Den stora energianläggningen vid Gangvide är ingenting som den vanliga villaägaren har nytta av, tror Per Karlsson. Men lantbruk och andra företag, som använder mycket el till exempelvis fläktar på sommaren, kan vinna på att producera egen solel. Den el som Gangvide Farm inte konsumerar själva säljer de till Geab.

Gangvide är en av ett tiotal mikroproducenter på ön som skickar ut sin egen el på nätet. Gården får mellan 40 och 50 öre per kilowattimme. Ett välkommet tillskott, men Per tycker att ersättningen kunde vara bättre. Han vet fastlandsföretag som får ett par kronor per kilowattimme..

- Nätet är fullt på grund av vindkraften. Den stora vinsten för mikroproducenter är att de slipper att köpa el av oss, säger Börje Lundberg från Geab.

Visningen av nya energianläggningen vid Gangvide Farm var en av programpunkterna vid helgens energimässa på gården. Till mässan kom både företag och myndigheter för att visa upp energismarta nyheter.


Biobränsle
LRF berättade om hur man kan hämta biobränsle från kanaler och vägkanter. Fenomenalen lärde barnen hur man gör ballongdrivna bilar.

Energirådgivaren Anna Bäckstäde visade nya prylar som den vanliga konsumenten kan använda för att göra el av solenergi. Med små solcellsplattor kan man ladda upp exempelvis batterier och mobiler och med en "luftsolfångare" kan man för en hyfsat billig slant få lite värme och hålla råheten borta från sitt fritidshus.

- Det kan bli många prylar, men man blir eloberoende, säger Anna Bäckstäde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om