Det var Gubis, Gotländska utvecklingsbolag i samverkan, och Region Gotland som bjöd in alla intresserade av landsbygdens utveckling och framtid.
-Vi vill samla goda krafter och sprida information till andra utvecklingsbolag på gång, förklarade regionrådet Åke Svensson (S), som inledde dagen tillsammans med Kristina Olsson, ordförande för Virudden Utveckling AB, ett av öns sex lokala utvecklingsbolag.
Erfarenheter
På gång att bildas är utvecklingsbolag i Ar, Fårö. Slite och Hemse och från norr till söder på ön kom engagerade för att lyssna och lära.
Jämte representanter för Virudden utveckling AB var också Nygarn utveckling AB och Heligholm utveckling AB på plats för att dela med sig av sina erfarenheter.
-Framtiden finns på landsbygden. Urbaniseringen fortsätter i hela Sverige. Frågan är om städerna kan ta emot alla människor, sade Kristin Olsson, ordförande i Virudden utveckling.
Kollektivtrafik
Hon konstaterar att landsbygden är bra för att bo och jobba, men det måste finnas en fungerande infrastruktur med kollektivtrafik och närhet till vård, skola, omsorg och butiker.
- När är en livaktig socken med affär, och ett 40-tal företag och många föreningar och vi är vana att ta saker i egna händer, sade hon och pekade på fördelarna med att satsa på gemensamma krafter i ett utvecklingsbolag.
- Ett utvecklingsbolag ger möjlighet till förutsättningar med spets och bredd. Men alla vi som engagerar oss i utvecklingsbolag gör det ideellt och då behövs Gubis för att vi ska kunna hjälpa och stötta varandra. Och Region Gotlands stöd är oerhört viktigt, slog hon fast.
På landsbygdsdagen i När, den första i sitt slag och på initiativ av regionen, kunde intresserade se utställningar, prata med företagare och lyssna på en paneldebatt med Tommy Wahlgren som moderator.
Gott exempel
Medverkade gjorde journalisten och samhälldebattören Kristina Mattsson, författare till boken: "Landet utanför - ett reportage om Sverige bortom storstaden" samt Peter Lindvall, vd för LRF Konsult.
På plats var också regiondirektör Bo Dahllöf, utvecklingsdirektör Per Lindskog, och företrädare för politiska partier.
Jimmy Pettersson vid Hallbjärs, med företaget Specialsnickeriet i När AB, var en av landsbygdsentreprenörerna som med goda exempel delade med sig av kunskap.
- Jag startade 1983 som ensamföretagare i Burs och drog i gång på riktigt i När 2000 med en anställd. 2005 byggde jag till och nu är vi sex man som jobbar i fabriken.
Hans vision för den gamla ladugården var att bygga ett snickeri med hög kapacitet, för en bred marknad med fin- och specialsnickerilösningar som specialitet.
- Satsningen går bra med När som centrum. Nu har vi 70 procent av våra uppdrag på Gotland och 30 procent i Stockholmsregionen, sa han.