Gotland var ett av flera alternativ på Sverigekartan, när paret flyttade från Halland 2010 i längtan efter en stor gård. Valet föll på SLU:s försöksgård och där startades Stenstugu bed & breakfast.
Vintern tillbringar Hans Bulthuis i Mali, där han byggt ett hus, och afrikanska husbyggen var faktiskt den gemensamma nämnaren som gjorde att paret träffades.
– Vi var med i en lerbyggeförening och träffades på en konferens i Mali.
De försökte skapa ett byggblock av lera och ull, men testerna visade att ullen måste tvättas först. De släppte arbetet med blocken och fokuserade på själva tvättandet.
– Det blev en naturlig övergång från lera till ull som material, säger Jenny Andersson.
Efter ett par års förberedelse stod så maskinparken klar i de nyrenoverade lokalerna. I stora balar om 200 - 300 kilo förvaras den ihoppressade ullen.
– När vi startade tvätteriet hoppades vi på att någon entreprenör skulle hoppa på nästa steg, att tillverka garn. Våra största kunder just nu finns utomlands, i Tyskland och England. Vi har byggt upp det långsamt, säger Hans Bulthuis.
De har sökt sig till nya branscher som skulle kunna använda ull i sin produktion, som stoppning i madrasser, ljuddämpande paneler och nålfilt.
– Friluftsföretag är intresserade av att använda svensk ull i sina jackfoder, många av deras kunder efterfrågar det, säger Jenny Andersson.
I framtiden önskar de ett kamgarnsspinneri som klarar av den tjocka gotländska ullen.
Paret arbetar nu för att skapa ett produktionscentrum som samlar väveri, spinneri i gemensamma lokaler med fristående företagare.