20 bolagen som ger dig högst direktavkastning

Måstetips: Är du en av dem som vill sätta ihop en utdelningsportfölj? SvD Näringsliv listar de 20 stora och medelstora bolagen på börsen som ger högst direktavkastning.

Foto:

Näringsliv2017-10-21 15:30

SvD har tidigare i serien Pension vid 40 skrivit om Utdelningsseglaren, bloggaren som lever på utdelningarna från sin aktieportfölj. För dig som investerare kan en stabil utdelning som ges år efter år faktiskt liknas vid en form av ränta, och det finns ett antal bolag och branscher som av tradition alltid lämnar hög utdelning.

En sådan sektor är storbankerna, som vanligen ger en direktavkastning på omkring 5?6 procent. Direktavkastningen är ett mått på bolagets utdelning i förhållande till aktiekursen. Kostar en aktie 30 kronor och utdelningen är tre kronor så blir direktavkastningen 10 procent. Utdelningen hamnar på ditt aktiekonto, investeringssparkonto eller i din kapitalförsäkring och ökar därmed saldot.

Förutom bankerna och telekombolagen brukar också en del fastighetsbolag ge hög utdelning. Övriga högutdelare är snustillverkaren Swedish Match, investmentbolaget Ratos och spelbolaget Betsson.

Aktiekursen kan variera, men utdelningen ska vara stabil.

Marie Landeborn, sparekonom på Skandia, tipsar dock om att inte bara leta efter de bolag som har högst direktavkastning just nu.

• Direktavkastningen kan se hög ut om aktien fallit i värde, men då kan du få andra risker med på köpet som du inte vill ha.

För att det ska vara en riktigt bra utdelningsaktie ska bolaget enligt henne ha klarat av att bibehålla eller höja utdelningen under många år i rad.

• Satsa på utdelningsbolag i flera olika branscher. Då får du även en bra riskspridning. Som alltid när det gäller aktier är det viktigt att vara långsiktig och att satsa på bolag du tror på. Aktiekursen kan variera, men utdelningen ska vara stabil, säger Maria Landeborn, som just nu gillar Castellum, Assa Abloy, Kinnevik och SEB.

För att få ta del av utdelningen måste du vara registrerad aktieägare på en viss avstämningsdag, ofta den andra bankdagen efter att bolaget haft sin stämma. Själva aktien måste köpas dagen innan "aktien handlas utan utdelning". När det är kan du hitta information om på bolagets hemsida, men både exempelvis Avanza och Nordnet har kalendarium där du får en bra överblick.

Det är dock inte så enkelt som att bara köpa på sig utdelningsaktier inför avstämningsdagar och sedan tjäna storkovan på alla utdelningar som trillar in. Kursen på aktien bör nämligen, dagen efter stämman, teoretiskt falla med lika mycket som utdelningen. Denna dag har man alltså allt annat lika gått plus minus noll på affären.

Men – det händer, inte alltför sällan, att aktien inte faller med riktigt lika mycket som utdelningsnivån. Poängen är dock att man bör äga aktien under en lång tid, för att år efter år ta del av stabila utdelningar, så som Utdelningsseglaren tipsar om.

Här är aktierna med höst direktavkastning just nu (large cap och mid cap):

Nobina: 6,6%

Betsson: 6,49%

Swedbank: 6,1%

Nordea: 5,69 %

Hexpol: 5,62 %

Tele2: 5,52 %

Swedish Match: 5,54 %

Telia Company: 5,37 %

SEB: 5,21 %

Coor Service Management: 5,15 %

Tieto Oyj: 5,09 %

Ratos: 5,09 %

Creades: 4,95 %

NP3 Fastigheter: 4,93 %

Besqab: 4,91 %

HiQ International: 4,79 %

Bergman & Beving: 4,78 %

Bilia: 4,58 %

Skanska: 4,45 %

Acando: 4,41 %

Källa: Avanza, fredagen den 13 oktober.

Denna artikel är en del av Svenska Dagbladets premiumutbud. Genom ett samarbete mellan SvD och din tidning har även du som prenumerant tillgång till innehållet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om