Både kommunala och enskilda förskolor behövs

De enskilda förskolorna är ett komplement till de kommunala. I alla fall så länge det finns tillräckligt med barn på ön. Amanda Ekelund är en av nykomlingarna i branschen.

bildtext.bildtext.

bildtext.bildtext.

Foto: Emmy Zettergren-Lindkvist

Näringsliv2008-11-20 11:29
Doften av mat är det första som slår emot en när man kliver in i hallen på Slottsparkens enskilda förskola i Visby innerstad.
- Jag tycker att det är jätteviktigt med lagad mat på plats så att det luktar mat i huset, säger Amanda Ekelund.
Från årsskiftet tar hon över verksamheten - från sin mamma Ing-Marie Svensson som ska ta en paus från förskolan och göra något helt annat. Möjligtvis återvänder hon senare som anställd.
- Jag ger min mamma sparken kan man säga. Det är inte alla som får chansen att göra det, säger Amanda och skrattar.
Jobbade kommunalt
När förskolan Slottsparken startade 1992 var det på grund av att kommunen ville lägga ner den kommunala förskola Ing-Marie Svensson jobbade för. Det var bara 14 barn i verksamheten och kommunen ansåg att det var för lite för att förskolan skulle vara lönsam. Då beslutade sig Ing-Marie för att starta eget.
- Vi frågade helt enkelt kommunen om det var okej att vi köpte inventarierna, tog med oss barnen och flyttade till större fastigheter, säger Ing-Marie.
Ett år senare var verksamheten igång i nya lokaler i innerstaden och barnantalet hade utökats till 22.
Ing-Marie valde redan från början att driva förskolan i aktiebolagsform eftersom det var en trygghet att ha ett aktiekapital i ryggen. Dottern Amanda Ekelund behåller också bolagsformen när hon tar över.
Många andra av öns enskilda förskolor drivs antingen som familje- eller personalkooperativ. Några enstaka drivs som enskild firma eller bolag.
- Många har bildat föräldrakooperativ för att föräldrarna vill vara med och påverka eller att det växt fram utifrån ett missnöje med den tidigare förskolan, förklarar Ing-Marie Svensson.
Fördel med aktiebolag
Både Amanda och Ing-Marie tycker att fördelen med aktiebolag är att alla beslut om förändringar i verksamheten blir lättare att ta. I ett aktiebolag är det en vd som bestämmer istället för att flera personer ska komma överens i ett kooperativ eller att beslutet måste gå via en rektor som i de kommunala förskolorna.
- Här kan vi i princip bestämma oss för en förändring på förmiddagen och genomföra den på eftermiddagen, säger Amanda Ekelund.
Är komplement idag
I dag finns 44 kommunala förskolor och 16 enskilda på Gotland. Än så länge fungerar de som komplement till varandra eftersom det finns tillräckligt med barn för att fylla upp alla platser. Ibland har det till och med varit svårt för föräldrarna att hitta förskoleplats.
Sedan den första enskilda förskolan på Gotland startade år 1983 har kommunen endast sagt nej till en enda ansökan om att få starta enskild förskola. Då på grund av risk för överetablering. Under samma tid har endast en enskild förskola behövt lägga ner på grund av för litet barnunderlag. Men skulle antalet barn minska kraftigt är det inte helt omöjligt att det istället blir en överetablering av antalet förskolor på ön.
- Får vi en överkapacitet av förskolor kommer det att bli en konkurrenssituation mellan de kommunala och de enskilda verksamheterna, säger Freddy Sirland, planerings- och försörjningschef på barn- och Utbildningsförvaltningen.
Företaget som driver förskolan Slottsparken heter idag Slottsparken AB och drivs av ing-Marie Svensson. När Amanda Ekelund tar över verksamheten kommer det att drivas av företaget Växa i Visby AB.

Företagsfakta
Slottsparken AB:

Omsättning (tkr): 2 969
Resultat (tkr): 52
Antal anställda: 5
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!