Blöjbarnet blev en affärsidé

20 år har gått sedan Marie Walleberg lanserade sina tvättbara tygblöjor. I dag levererar Imse Vimse ekologiska blöjor, filtar och mycket annat till 36 länder över hela världen.

Foto:

Näringsliv2008-05-08 00:16

- Målet är att tillverka världens bästa produkter inom det här segmentet, säger Marie Walleberg.´


Och företaget har också fått uppskattning, inte bara av kunderna, utan även prisats internationellt för sina produkter. Imse Vimses allt-i-ett-blöja var en av finalisterna när Kind+Jugend Innovation Award delades ut under den stora barnmässan i Tyskland år 2007.


När Marie Walleberg startade Imse Vimse 1988 hade hon tänkt sig ett litet postorderföretag som riktade sig till privatkunder, men redan efter några månader insåg hon att det fanns många återförsäljare i landet som ville köpa in hennes produkter. Något år senare hade hon också knutit till sig en distributör i Norge och därefter har verksamheten fortsatt att växa och sprida sig ut i världen. I dag finns 309 produkter i sortimentet och kunderna är återförsäljare och distributörer i 36 länder.


Maries bebis
Imse Vimse har stannat på Gotland och i dag har Marie Walleberg sex anställda som hjälper till med utvecklingen av nya produkter, kundkontakter, lagerhantering och paketering. För Marie har det inneburit att hon tvingats att släppa lite av kontrollen till de andra i teamet.


- Det här kommer alltid att vara min bebis. Det är en konst att vara en liten företagare och se sin bebis växa upp, säger Marie Walleberg.


Hon påpekar att det mesta är roligt med att växa och att ha andra att dela arbetet med. Men det är ovant att tvingas klippa navelsträngen. Det är trots allt skillnad på att driva ett litet och ett stort företag.


- Man måste utveckla sig själv också, jag vill inte stå och stampa på samma ställe. I början gjorde jag allt själv, nu går det mycket fortare och är mycket roligare.


Idérika fikapauser
Marie Walleberg talar mycket om teamwork. Det finns visserligen en textilingenjör i gruppen som främst jobbar med produktionsplanering och inköp men även att ta fram nya produkter och modeller men idéerna och besluten formar gruppen tillsammans. Fikarasterna är långa men det är också då mycket av det kreativa arbetet sker.


För Marie Walleberg handlar arbetet i dag mycket om marknadsföring och kontakter med distributörerna. Frågor kring valuta, förpackning och språk tar upp mer av arbetstiden än man kan tro. Handeln med kunder och leverantörer sker i såväl dollar och euro som kronor och yen.


Webben är viktig
Företagets hemsida har blivit en ovärderlig hjälp i kontakten med kunderna. Dels finns en hemsida och webshop för privatkunder, dels en annan hemsida för återförsäljare och distributörer, där kunden loggar in för att kunna se sortiment, priser och göra beställningar. Återförsäljarsidan är perfekt uppbyggd med bilder som minskar hinder som att inte tala samma språk och är perfekt att få ut nyheter och information snabbt till kunderna.


I stort sett samtliga utländska kunder sköter sina inköp via hemsidan.


- I Sverige går det lite långsammare, men vi har nyligen haft en kampanj och lyckades locka ytterligare ett antal befintliga kunder till att bli nätkunder, säger Marie Walleberg.


Bakom uppbyggnaden av hemsidan står gotländska företaget Peek-a-boo. Processen med hemsidan och webshopen har pågått under en tid och nu går beställningarna automatiskt in i företagets orderhantering vilket sparar mycket tid.


Behovet av blöjor lär knappast upphöra även om kundernas krav på utformning förändras över tid. Det är ingen skillnad på vilka produkter som går bäst i olika delar av världen, däremot finns det lite olika önskemål på utformning.


Traditionellt internationellt
- Från början skulle allt vara unisex, men när vi fick fler utländska kunder blev vi tvungna att tänka om, de vill ha pojk- och flickfärger där ute i världen.


En nyhet i sortimentet som kommer att lanseras inom kort är ett påslakan till spjälsäng, vagn och vagga samt ett spjälsängsskydd i ekologisk bomull. En annan produkt som tillkommit på senare år och som säljer bra är ekologiska babyfiltar.


De tillverkande fabrikerna finns i Estland och Lettland. Det är bekvämt att ha tillverkarna relativt nära, det gör det enkelt att besöka och kontrollera arbetet. Arbetskraftsbrist ett växande problem i Baltikum och för att ligga steget före och inte få produktionsproblem pågår nu förhandlingar med en tillverkare i Indien.


Marie Wallebergs mål för framtiden är att bli ett ännu mer välkänt varumärke, att sälja till ännu fler länder, hitta fler distributörer och utöka med fler produktgrupper.

Marie Walleberg startade företaget 1988 när hennes dotter fick blöjeksem. Med tvättbara tygblöjor försvann eksemen och hon insåg även att det fanns pengar att spara. Företaget var först i Sverige med miljömärkta tygblöjor. De första åren sköttes produktionen av fabriker i Japan, Kina och Taiwan, men när kronan sjönk och yenen steg i början av 1990-talet tvingades företaget att starta egen produktion. I början av 1990 sjönk också barnafödandet dramatiskt i Sverige, från 120 000 till 80 000 barn per år, vilket innebar en minskning av marknaden med 30 procent. Marie Walleberg valde då att satsa på export. Sedan 1995 är Imse Vimse ett eget varumärke. Tidigare var företaget även agent för vissa andra produkter som köptes in främst från Japan. I dag står företaget för all produktutveckling men har inga egna fabriker utan har fabriker i Lettland och Estland som syr på uppdrag. Bomullen i produkterna är nästan uteslutande ekologiskt odlad. En av de bärande affärsidéerna är ekologiskt tänkande och målet är att bli ett av de mest miljövänliga företagen i branschen. Tillverkarna måste uppfylla svenska standardkrav för miljö, kvalitet och arbetsvillkor för de anställda vilket kontrolleras flera gånger årligen. Vid starten bestod sortimentet av främst tygblöjor, badbyxor, blöjbyxor och training pants (potträningsbyxor). Inräknat olika storlekar, färg- och mönstervarianter finns i dag 309 produkter i sortimentet. Företaget har i dag en årsomsättning på cirka 16 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!