Dressing blev Gutevins bästsäljare

Vinet genomsyrar hela verksamheten. Men Lauri Pappinen har låtit slumpen driva företaget vidare och idag är dressingen Gutevins bästsäljare.

Foto: Mona Staflin

Näringsliv2009-05-14 00:17
- Vinet, våra vinodlingar är den röda tråden i verksamheten. Men hela tiden har det funnits med i min affärsidé att det skulle finnas boende och restaurang. Så redan från början ansåg jag mig vara i upplevelsebranschen, mer än i alkoholbranschen.
För Lauri Pappinen har inte renodling utan bredd blivit ett framgångsrecept. Att ha en bredd på utbudet kan ge besökaren större behållning och ge företagaren ekonomisk trygghet genom att riskerna sprids.
Ingen gårdsförsäljning
Den svenska alkoholpolitiken gör det svårt att få Gutevins vintillverkning lönsam. Företagets försäljning av vin skulle säkerligen öka dramatiskt om besökarna kunde handla vinet på plats, men företaget är inte beroende av vinet ur ekonomisk synpunkt. Det är de andra delarna i verksamheten som ger bäring.
Förebilden för den upplevelse Lauri Pappinen vill ge besökaren finns söderut i Europa.
Där ligger vingårdarna tätt och han har besökt många. Vissa minns han mer än andra och det är inte nödvändigtvis gården med det godaste vinet som etsar sig fast i minnet, utan den med det trevligaste bemötandet. Att inte kunna erbjuda besökaren att köpa med sig det vin man just smakat förtar dock en del av idén.
Men Lauri Pappinen är inte rädd för att vidga sina vyer och sin affärsidé. Av en slump blev Gutevin för några år sedan också tillverkare av dressing.
Han hittade en gotländsk dressing som han blev förtjust i och när tillverkaren talade om att han skulle lägga ner verksamheten kunde Lauri inte låta dressingen gå i graven. Han köpte hela produktionen och flyttade tillverkningen till Hablingbo. Gamla kunder kom tillbaka och plötsligt hade Gutevin en massa order.
Smaksatta oljor
- Dressingen växte och jag började lansera smaksatta oljor. Den första var sparrisolja som togs fram till Sparrisfestivalen, föregångaren till Primörpremiär.
Produktionen växte samtidigt med insikten att det är svårt att vara alkoholproducent i ett land som inte är anpassat till småskalig vinproduktion. Bolaget behövde ett ben till att stå på för att överleva på kort sikt, på lång sikt tror Lauri Pappinen att alkoholpolitiken kommer att förändras och gårdsförsäljning bli tillåtet.
Sedan förra året har man en ny anläggning för att kunna producera mer dressing, en satsning som visat sig helt rätt.
Men experimentlustan tog inte slut där. Eftersom dressing innehåller vinäger, blev ett naturligt steg att också tillverka denna själv. När man nu ändå behärskade produktionen låg det nära till hands att börja producera vinäger för försäljning.
Ett tredje ben i verksamheten är att Gutevin är importör och återförsäljare av vinstockar, verktyg och tillbehör för vintillverkning. I stort sett allt kan köpas via webbutiken, en märklig blandning av allt från dressing och marmelad till vinjäst och ekfat. Dessutom säljer både gårdsbutiken och webbutiken andra gotländska produkter, som livsmedel, inredning och konst.
Gårdsbutiken är mycket mer lönsam än restaurangen eftersom restaurangen kräver betydligt mer personal än butiken. Men båda står tomma tio månader om året.
- Man pratar mycket om att förlänga säsongen, vi förlänger den på nätet.
Förlänger säsongen
Den tekniska utvecklingen har varit viktig. Lauri, med en bakgrund som dataingenjör, har själv utvecklat en logistik som han är nöjd med. Det handlar inte bara om näthandel och låga fraktkostnader. En viktig del är att knyta kunderna till sig genom att erbjuda skräddarsydd information via nyhetsbrev. Upplevelsen är viktig även om besöket sker via internet.

Gutevin hade 2007 tre anställda, en nettoomsättning på 2 222 337 kronor och ett röreseresultat på -274 221 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!