Du tjänar på tjänstebilen
Allt fler satsar på tjänstebil. Det är billigare och säkrare menar företrädare i branschen. Än billigare blir det om din bil är snäll mot miljön.
En vanlig bil kostar idag från 40 upp till 60 kronor per mil i drift, det vill säga den totala kostnaden för bilen. Kör man sin bil privat i tjänsten får man en skattefri ersättning på 18 kronor per mil.
Mellanskillnaden samt all merkostnad och service för bilen som skatt, nya däck, reparationer och annat får privatpersonen själv stå för.
- Om man kör med en privat bil i tjänsten får man själv stå för alla risker och exempelvis betala ersättning om man krockar. Är det en tjänstebil står företaget för sådana utgifter.
Bra reklam
Men det finns fler goda skäl att låta företaget betala bilen än de ekonomiska. Att använda bilen som reklampelare är exempelvis ett bra och smart sätt att synas. Ett annat skäl är säkerheten. En begagnad bil kan vara billigare i drift vilket innebär att det också blir billigare att köra privat i tjänsten. Men då innebär det oftast att bilen både är mindre trafiksäker och att den dessutom är sämre för miljön.
Miljöbilar billigare
Idag genomsyras Sverige av en miljövåg. Under de senaste åren har miljöbilar blivit allt populärare som tjänstebil. Mycket på grund av att förmånsvärdet är lägre, mellan 20 och 40 procent beroende på typ av miljöbil, men också för att många av de nya modellerna är relativt bensinsnåla.?
Dessutom baseras fordonsskatten sedan 1 oktober 2006 på koldioxidutsläpp istället för vikt som tidigare vilket gynnar de som köper koldioxidsnåla bilar.
Än så länge har många av miljöbilarna högre nybilspris än vanliga bensinbilar. Men för företagare kan det ändå bli billigare att satsa miljövänligt. Det menar Mats-Ola Larsson på Miljöfordon i Göteborg .
- En etanolbil kostar mellan noll och åtta kronor mer per mil i inköp. Men sedan är förmånsvärdet 20 procent lägre. För en tjänstebilsförare kan det innebära 8 000 kronor mindre i skatt om året och det är en viktig anledning till att det säljs så många miljöbilar idag.
Populärast just nu är dieselbilar som på bara ett år har fördubblats i antal. Tillsammans med rena miljöbilar utgör de 13,5 procent av alla nyregistrerade bilar. År 2005 var den siffran endast två procent.
Behövs pumpar
En stor del av miljöbilsköparna i Sverige finns idag i den offentliga sektorn. Flera av landets kommuner och landsting har bytt ut sina bilar till miljövänligare modeller. På Gotland utgör cirka tio procent av kommunens bilar miljöbilar. Men för att antalet ska bli fler på ön behövs det fler tankställen som erbjuder miljövänligt drivmedel.
- Vi har tre mackar på Gotland som har etanol och alla ligger i Visby. För kommunens del skulle vi behöva fem eller sex stycken utspridda över hela ön. På sommaren ökar också efterfrågan och det är många besökare som tar kontakt med oss och frågar varför de inte kan tanka etanol på landsbygden, säger Bengt Olof Grahn på Ekokommun Gotland.
Enligt honom skulle antagligen fler köpa miljöbilar om förutsättningarna för tankning var bättre på ön. Bland annat välkomnar han satsaningarna på lokal produktion av etanol men hoppas också på en lokal utveckling av biogas som bränsle till de gotländska fordonen.
Det här är en miljöbil:
Det finns olika definitioner av vad som är en miljöbil. Malmö, Stockholm och Göteborg har egna definitioner. Vi redovisar den som regeringen fastställt.
n Etanolbilar E85
n Naturgas- biogasbilar
n Bensin- och dieseldrivna fordon inklusive hybridmodeller som släpper ut max 120 gram koldioxid per kilometer.
För att dieselbilen ska godkännas måste den också ha ett partikelfilter eller annan jämförbar reningsteknik.
För bilar med alternativa drivmedel gäller vissa reglern för hur mycket bilen maximalt från släppa ut.
n Etanolbilar E85
n Naturgas- biogasbilar
n Bensin- och dieseldrivna fordon inklusive hybridmodeller som släpper ut max 120 gram koldioxid per kilometer.
För att dieselbilen ska godkännas måste den också ha ett partikelfilter eller annan jämförbar reningsteknik.
För bilar med alternativa drivmedel gäller vissa reglern för hur mycket bilen maximalt från släppa ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!