Frakten och kostnadsjakten
Fungerande godsfrakt hör samman med ett fungerande näringsliv.Näringsliv Just nu har kollat in speditörerna, priserna och den återuppväckta frågan om Gotlandstillägget.
En förklaring är att mellanlagringsmöjligheterna minskat på Gotland på sistone, framför allt för dagligvaror (Wisby strand byggs till exempel där Ica hade sitt numera nedlagda lager). Det byggs mycket på ön just nu, vilket också ökat byggtransporterna.
<b>En faktor</b> som påverkar transport- och leveranstider är att passagerarönskemålen krockar med önskemål från företagare som säljer eller köper varor. Producenter vill frakta sent, passagerare åka tidigt. På Gotland samsas gods- och persontransporter om samma båtar.
En annan faktor, som även har betydelse för priset, är tillgången på speditörer. De är i praktiken inte så många.
Det finns ett tiotal som fraktar kontinuerligt, varav de största heter Schenker, DHL, Gotlands bilgods och Gotlands Åkericentral samt Posten. Sedan finns ett antal åkare som kör sporadiskt någon gång om året samt bagerier och andra som kör med egna bilar.
<b>Destination Gotland</b> har avtal med de olika speditörerna, som i sin tur har avtal med sina kunder och konkurrerar med varandra.
Vanligt är att enskilda företag har egna löpande avtal med speditörer, så som till exempel Harry Carlsson, försäljare av hushållsmaskiner i Visby.
- Det är gängse i branschen att ha sådana lösningar, säger Harry Carlsson som betalar 35 procent av fraktkostnaderna för varor från Electrolux, som står för resten.
Fraktutgifterna tar han ut av kunderna genom att räkna in dem i priset på varorna i butiken, men det ser han inget konkurrensproblem med:
- Det är ju lika för alla, säger Harry Carlsson.
Hur mycket en enskild företagare kan påverka sina fraktkostnader beror på hur aktiv man är. Den som ser till att förhandla fram avtal kan tjäna pengar på det, visar en koll bland speditörerna.<br><br><b>Lillebi Andersson</b>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!