Gotlandstillägget ifrågasätts - för 27:e gången

Diskriminerande och konkurrensvidrigt. Så har det omtvistade Gotlandstillägget beskrivits. Men frågan är vad man skulle kunna ha istället.

Näringsliv2007-02-22 06:00
- Jag vet ärligt talat inte hur man ska komma till rätta med det här, säger Göran Nygren som är ordförande i branschorganisationen Gotlands åkeriförening, tillika vd för ett av de större åkeriföretagen på Gotland, Gotlands åkericentral med dotterbolag Gotlands Bilfrakt.
- Man pekar ut Gotland inför hela Sverige. Kunder som bara har leveranser på fastlandet undrar varför i herrans namn de ska betala Gotlandstillägg.

Står på alla fakturor
Gotlandstillägget infördes på 1970-talet istället för det som då hette sjötillägg.
Det ska kompensera för ökade transportkostnader som transportföretaget kan ha i samband med transporter till och från ön. Gotlandstillägget motsvarar i dag 0,4 procent av transportörens totala nettofraktsumma. Alltså kan det på en faktura för godsleverans mellan Falun och Gävle stå "Gotlandstillägg" och en summa till det. Inte helt logiskt för den som ska betala fakturan, och Göran Nygren kallar det till och med för diskriminerande.
Han tycker att man kan ta bort begreppet och istället lägga summan till prislistan, som en del av fraktpriset utan att Gotland behöver nämnas. Alternativet kan vara att byta namn på tillägget.
- Det skulle istället kunna stå transportutjämning på fakturan.
Att helt ta bort tillägget är, enligt Göran Nygren, inte en bra lösning. Han tror att priset då skulle öka med ytterligare 35-40 procent.
Det var det som hände för tio år sedan. Då beslutade riksdagen att tillägget skulle avskaffas genom en successiv sänkning. Tillägget sänktes med 0,2 procent från dåvarande 0,6 procent, och till en början steg fraktpriserna kraftigt. Både det gotländska näringslivet och boende på ön drabbades. Beslutet om att avskaffa tillägget sköts då upp. Nu ska riksdagens Trafikutskott granska hela upplägget, för 27:e gången. Göran Nygren är skeptisk.
- Jag har svårt att se att man ska kunna lösa det. Ska staten lösa det med subventioner är det förenat med stora kostnader för administration som i dag sköts av branschen.
- Hur vi än vrider och vänder på det är tillägget ett, för Gotland, nödvändigt system.
I en tidigare utredning analyserade Rikstrafiken och Sjöfartsverket läget och kom fram till att Gotlandstillägget är konkurrenssnedvridande och missgynnar gotländska transportörer. Dåvarande regering höll med om att tillägget bör avskaffas, men i brist på annan lösning lät man det finnas kvar. Näringsdepartementet har nyligen meddelat att även den nya regeringens ambition är att avveckla Gotlandstillägget.


Tillägget undersöks igen
Om tillägget slopas är den stora frågan hur det kommer att påverka fraktpriserna. Kan det kan konstrueras någon annan lösning, som inte drabbar fraktföretagens kunder?
Länsstyrelsen på Gotland fick under en av alla utredningar kring ämnet, en miljon kronor av Näringsdepartementet för att undersöka alternativ till Gotlandstillägget. Men lyckades inte komma fram till någon lösning som alla inblandade var nöjda med.
Staten har, hittills utan resultat, försökt få speditörerna att redovisa vad Gotlandstillägget ger i pengar för att kunna jämföra det med kostnader för sjöfrakten.
<b>Kan det vara så att det tas ut mer i Gotlandstillägg än vad frakterna till och från Gotland egentligen kostar?</b>
- Ja, det skulle kunna vara så men jag tror inte det, säger Göran Nygren.<br><br><b>Lillebi Andersson<br>lillebi.andersson@helagotland.se</b>
Fraktspråk
Speditör = transportförmedlare
Transportör = åkeri
Linjetrafik = de företag som har linjetrafik måste köra enligt en turlista oavsett om det innebär en tom lastbil åt ena hållet.
Obalans i trafiken = det går alltid mer gods till Gotland än från Gotland. En tom lastbil hem kostar också vilket gör att priset på den förra frakten sätts efter det.
Gotlandstillägg = tillägg på 0,4 procent av fraktkostnaden, som får tas ut av de speditörer som fraktar gods mellan Gotland och fastlandet. Kostnaden fördelas mellan transportörens alla kunder i hela Sverige. Detta för att det inte ska vara extra dyrt för de kunder som låter frakta varor till och från ön. I dag är det Schenker, DHL och DFDS som omfattas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!