Hallå där...
... Johnny Rönnfjord som nyligen tagit över posten som Regionchef för Gotlands kommun.
- Eftersom jag redan jobbar som regionchef för Kalmar län känner jag till arbetet hyfsat väl. Men riktigt insatt i Gotlands ärenden har jag väl inte riktigt hunnit bli.
Nu när du är regionchef för två län, hur mycket kraft kommer du att lägga på frågorna som berör Gotland?
- Jag kommer att lägga lite mindre kraft på Gotlandsfrågorna. För vår del handlar det mycket om medlemskontakter och som jämförelse har vi 450 medlemmar på Gotland och 1 600 i Kalmar. Men många av frågorna är desamma för båda områdena.
Jag har förstått att du är speciellt intresserad av små företag. Hur kommer det sig?
- Det är spännande. Dels för att jag själv har erfarenheter från det lilla företaget, dels för att det är fascinerande med sådana som vågar och vill satsa, människor som brinner för en affärsidé. Ofta går småföretagare in för det med hull och hår. Det som gör mig engagerad är att få vara med och göra det lättare för andra företagare att driva sina företag.
Vad ser du som din viktigaste uppgift i din roll som regionchef?
- Jag tror mycket på idén med lokala företrädare, att våra medlemmar företräder sig själva. Det jag kan göra är att stötta och förmedla underlag. Det är min främsta roll. Sen kan jag kanske också hjälpa till att lyfta blicken. Det är lätt att en företagare som bor på ett visst ställe bara ser världen med sina egna ögon.
Vilka ser du i dag som de viktigaste frågorna för Gotland?
- Det som dyker upp som nummer ett i alla kategorier är transportfrågan, inte bara båten utan flyget också. Den frågan är oerhört viktig för våra medlemmar, speciellt för dem som inte har avsättning på Gotland utan som måste söka sig andra marknader. Jag märker också att regionindelningen är en fråga som många pratar om, men för våra medlemmar har det inte så stor påverkan eftersom många befinner sig på en lokal marknad. Men det är en stor politisk fråga.
Vad ska ni göra för att arbeta med transportfrågan?
- Vi har bland annat medlemmar som sitter med i Trafikrådet. Men det handlar främst om att föra fram våra medlemmars synpunkter.
Läggs det för mycket kraft på de nystartande företagen idag jämfört med de redan etablerade?
- Det gäller ju att skapa förutsättningar för allt företagande. Kan man exempelvis jobba med att reformera arbetsrätten är det positivt för alla. Men nyföretagandet är en oerhört viktig drivkraft. Många företag står inför en generationsväxling och då är det viktigt att det finns uppbackning.
Men finns det inte risk att det går inflation i nystartandet så att det tillslut blir överetablerat med småföretag och ingen som vågar anställa?
- Jag tycker inte att man ska underskatta soloföretagarna och det kan mycket väl bli så att de istället arbetar med varandra. Men visst, fokuserar man bara på soloföretagare kan det bli fel. Fast man ska inte vara så inrutad och se det som att soloföretagare bara är brädföretagare som inte utvecklas. De kan vara väldiga drivkrafter och stå för mycket av tillväxten. Sen tycker jag ibland att Sverige har en lite tråkig attityd till småföretagare. Det skulle behöva vara mycket enklare att starta ett företag för att testa om det fungerar. Går det åt skogen ska det inte behöva vara hela världen.
På vilket sätt är det för svårt?
- Det finns alldeles för mycket regler. Det är tungt med skattefrågor kring småföretagarna. Bland annat anser vi från Företagarna att man borde kunna hitta vägar så att småföretagare skulle kunna få stå utanför det allmänna socialsystemet.
Hur arbetar ni för att påverka kommunen i de frågor ni tycker är viktiga för företagarna?
- Företagarna är en organisation som jobbar på tre nivåer; rikstäckande, regionalt och lokalt. På det lokala planet har vi aktiva medlemmar som är med i vår styrelse. Christer Winberg (ordförande i Företagarnagotlands styrelse. Reds.anm.) och medlemmarna i hans styrelse håller exempelvis mycket kontakt med Gotland kommun. Sedan kan jag säga att vi behöver ligga på kommunen i vissa fall och se till att det blir lättare för företagare att göra affärer med kommunen. Där får vi försöka hålla kontakten och förmedla synpunkter.
FAKTA / Företagarna
> Företagarna är ett nätverk av 80 000 företagare i Sverige.
> Organisationen har över 300 lokala föreningar och 21 regionstyrelser.
> Organisationen har över 300 lokala föreningar och 21 regionstyrelser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!