I korthet ...

Näringsliv2006-05-09 06:00
<b>Dåligt företagsklimat på Gotland</b>
Förutsättningarna för att driva företag på Gotland är dåliga.
Trots att Gotland sedan förra året klättrat elva placeringar, från plats 243 till 234 är läget fortfarande dåligt. Orsakerna till företagarnas missnöje är främst
kommunala regler och byråkrati samt "kommunala tjänstemäns attityder till företag".
Underlaget för Svenskt Näringslivs
rankinglista över kommunerna är statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, innehållande exempelvis kommunalskatt, utbildningsnivå, nyföretagande och marknadsförsörjning. Detta kompletteras med en enkätundersökning bland företagen som svarat på frågor om hemkommunens företagsklimat.

<b>Ingen rusning för landslaget</b>
den 21 maj kommer landslaget till Gotland för att värma upp inför sommarens VM.
Enligt landslagets tränare Roland Andersson kommer det att generera tusentals journalister, fans och andra nyfikna människor till ön. Något som skulle gagna det gotländska näringslivet mycket vad gäller resor, boende, mat och upplevelser.
Men någon anstormning verkar det inte vara, i alla fall om man ser på hotellbokningarna. Efter en rundringning som Näringsliv Just Nu gjort bland hotellen i Visby visar det sig att de flesta hotellen inte har fler bokningar än normalt. Vissa till och med mindre.

<b>Allt fler skuldsätter sig</b>
Antalet ansökningar om betalningsföreläggande till kronofogden har ökat med 50 procent på sex år. Bara mellan januari till mars 2006 är antalet anmälningar 200 000.
Förra året kom det in drygt 5 000 anmälningar på Gotland.
- Gotland är inget undantag från resten av Sverige, så vi befarar att det har ökat även här, säger Lena Nilsson som arbetar på avdelningen för betalningsföreläggande i Visby.
Anledningen till det ökade antalet anmälningar är främst att mobiltelefonräkningarna har ökat radikalt. Men även räkningar för internet och kabel-tv förblir obetalda i många hushåll.
Dessutom är det många företag som kräver in betalningarna allt snabbare vilket också antas påverka det höga anmälningstalet.

<b>Telia vill inte dela med sig</b>
Redan för ett och ett halvt år sedanbeslutade Post- och telestyrelsen att Telia måste erbjuda andra operatörer så kallat biströmsflöde till kopparnätet. Men Telia vill inte gå med på detta och överklagar länsrättens dom. Det skriver Computer Sweden.
På Gotland har bland annat GEAB fört diskussioner med Telia om tillträde i de befintliga telestationerna och fått nej.

<b>Nya regler för LAS</b>
Sex månaders anställning hos samma arbetsgivare inom loppet av två år ska ge förtur till återanställning. Det har nu arbetsmarknadsutskottet bestämt och i med att de sa ja till regeringens förändringar i las (lagen för anställningsskydd).
Idag ska en person vara anställd under tolv månader inom loppet av tre år för förtur till återanställning.
Dessutom ska skyddet för föräldralediga stärkas genom att uppsägningstiden inte kan inledas förrän personen i fråga är tillbaka på arbetet.
De nya reglerna för föräldraledighet föreslås träda i kraft den 1 juli i år och de andra ändrningarna 1 juli 2007, skriver Dagens Industri.

<b>Text: Emmy Zettergren-Lindkvist</b>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!