iVisby vill bli stora

Än sitter skyltarna med de gamla företagsnamnen kvar. Med Pappersverkstan, Segerdahls Tryckeri och Gotlandsemballage under samma tak vill iVisby profilera sig som ett komplett mediehus.

Foto:

Näringsliv2008-05-08 00:16


- Det är mycket lättare att marknadsföra hela huset. Målsättningen är att rikta oss mot fastlandet och få ner fler jobb därifrån, säger Klas Hult, en av iVisbys delägare.


Företagen har sedan länge samarbetat men i höstas valde de fem ägarna att slå sina påsar ihop på riktigt och samla hela produktionskedjan under namnet iVisby. Sedan januari i år är de ett och samma företag.

Företagen har sedan länge samarbetat men i höstas valde de fem ägarna att slå sina påsar ihop på riktigt och samla hela produktionskedjan under namnet iVisby. Sedan januari i år är de ett och samma företag.


Nu vill man satsa mer på distribution och ta in fler produkter än böcker. För att klara av en ökad lagerhållning av varor och emballage har man byggt en ny lagerlokal om 400 kvadratmeter.


- Vi kan ta hand om distributionen kring en postorder- eller nätbutik. Man kan antingen släppa verksamheten till oss eller bara varorna. Vi packar och skickar ut varorna till återförsäljare eller kund, säger Klas Hult.


Ny teknik
Från att tidigare varit en leverantör är iVisby numera en fullgod konkurrent till de andra tryckerierna. En av affärsidéerna är att snabbt kunna trycka små upplagor med hjälp av digital teknik, men de har även traditionell offset.


Böcker, brevpapper, affischer och visitkort är några exempel på produkter som görs sedan tidigare. Även fakturering på kunds uppdrag görs då både brevpappret och själva fakturan trycks för att sedan kuverteras, adresseras och skickas ut till kunderna.


Det pågår ett ständigt arbete för att hitta nya tjänster att erbjuda kunderna. Det senaste tillskottet är DVD- och CD-duplicering. Hittills har det främst handlat om DVD-filmer och musik-CD.


Klas Hult är ganska säker på att ingen annan erbjuder dessa tjänster på ön.


- Man måste vara bred för att överleva på Gotland. Ön är för liten för att man ska kunna inrikta sig på en sak. Vi vill bli en ännu bredare leverantör, men man måste kunna sin sak.


Begränsad marknad
Ett Gotlandsproblem är att marknaden är begränsad och därför står många maskiner stilla stor del av tiden.


När man får förfrågan om en ny tjänst eller produkt som ingen annan erbjuder gäller det att väga riskerna mot varandra: att göra en dålig investering eller att någon annan hinner före.


Huvuddelen av kunderna finns på ön och Gotland kommer även i framtiden att vara en viktig marknad. Men det är på fastlandet den stora marknaden finns.


Smycken och leksaker
Med ökat lagerutrymme finns det nu möjlighet för iVisby att exempelvis trycka större upplagor och lagra i väntan på utskick. Men det som intresserar Klas Hult mest är att slå sig på andra branscher såsom exempelvis kläder, smycken eller leksaker.


Klas Hult tror inte på att leta kunder utanför landets gränser. Det är svårt att få bra fraktpriser och man är dåligt skyddad om varor försvinner. Både på Gotland och på fastlandet finns nya segment att rikta sig mot.


- Vi är helt klart i en expansiv fas och jag har svårt att se att vi inte anställer fler under året. Det är så mycket som händer på marknaden och vi skulle egentligen behöva expandera mycket mer.


Transporterna till och från fastlandet är däremot inga problem, varken ekonomiskt eller logistiskt.


- Oftast tar frakten en dag extra men det har man med i kalkylen från början. Det är klart att vi vill ha billigare fraktkostnader, men vi håller på så mycket med frakt att vi har bra avtal med våra leverantörer, säger Klas Hult.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!