Kommunen lägger ut mer omsorg på entreprenad

Social- och omsorgsnämnden vill se fler privata serviceföretag på Gotland. Under hösten gick familjerådgivningen över i privat regi och från årsskiften tar Attendo Care över driften av ett boende med särskild service i Klintehamn.

Näringsliv2008-11-20 11:28
Vad är kommunens mål med upphandlingarna?
Det finns en politisk ambition att få fler aktörer där kommunen varit för dominerande på marknaden. Till stor del handlar det om att skapa förutsättningar för företagande, säger socialdirektör Lena Lager.
Hon förklarar att hennes uppdrag från nämnden är att hitta lämpliga verksamheter som är möjliga att lägga ut på entreprenad. Ren myndighetsutövning måste kommunen själv ta hand om.
Vill kommunen helt avveckla vissa verksamheter inom omsorgssektorn?
- Nej, det finns inga sådana politiska mål.
Teoretiskt kan kommunen lägga ut all hemtjänst och personlig assistans på privata aktörer. Men eftersom kommunen måste ha beredskap för att ta emot brukare om ett företag exempelvis skulle gå i konkurs så blir det problematiskt om kommunen inte har den typen av verksamhet i egen regi.
Personlig assistans är ett kommunalt omsorgsområde där privata alternativ funnits på marknaden sedan 1994, då en lagändring gjorde att alla brukare fick rätt att själva välja utförare eller att bli egenföretagare och anställa den personal man vill.
Pengarna är statliga och betalas ut av försäkringskassan. Kommunen har därför ingen ekonomisk del i assistansverksamheten, förutom att kommunen är en av de utövare som brukaren kan välja.
När det gäller hemtjänst är det däremot kommunen som är uppdragsgivare. Utövare kan sedan vara kommunen själv eller ett privat företag. Sedan 1 september 2005 har alla brukare rätt att välja utövare. I dag drivs cirka tio procent av hemtjänsten på Gotland av privata aktörer.
Även de privata hemtjänstföretagen arbetar för kommunen, påpekar Lena Lager, som inte ser dem som konkurrenter till den egna verksamheten. Kommunen utreder brukarens behov, beviljar rätten till hemtjänst och upplyser om de olika alternativ som finns att välja mellan.
Till skillnad för assistanspengen, som lika över hela landet, så beslutar socialnämnden hur stor hemtjänstpengen ska vara. På Gotland är ersättningen 295 kronor per timme.
Även andra komunala verksamheter läggs ut på entreprenad. Den 1 september togs familjerådgivningen över av Delegi Assessment AB, ett Stockholmsbaserat konsultföretag som inte arbetat med familjerådgivning tidigare.
Från 1 januari beräknas Attendo Care ta över driften av fyra gruppbostäder i Klintehamn för personer med funktionshinder. Det är första gången ett LSS-boende (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) upphandlas. Attendo Care AB driver bland annat äldreboendet Pjäsen i Visby och erbjuder även hemtjänst.
Under våren 2009 kommer även den dagliga verksamheten i Klintehamn att upphandlas. Inte heller detta är ett område som upphandlats förut på Gotland. Den dagliga verksamheten är till för de boende i gruppbostäderna som nu går över i Attendos regi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!