Liten oro för lågkonjunktur

Konjunkturinstitutet spår att svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur som når botten nästa år. Även Gotland börjar känna av nedgången - men näringslivet på ön tror inte på någon djupdykning.

Näringsliv2008-09-04 09:08
-  Det som är tydligast, och som väl alla gotlänningar lagt märke till, är ju Nimbus. Det är ett typiskt utslag av lågkonjunktur, det är de stora kapitalvarorna som folk först håller igen på, säger Anders Thomasson, Svenskt Näringsliv på Gotland.
Han har fått liknande signaler även från andra företag som producerar dyra kapitalvaror.
Omvärlden påverkar
Om det blir en verklig lågkonjunktur eller bara en avmattning av ekonomin är svårt att säga och beror dels på vilka åtgärder staten sätter in, dels vad som händer i omvärlden.
- Nu kom det rätt så positiva signaler från USA, till exempel. Sådant påverkar naturligtvis väldigt mycket. Men visst är det så att vi ser en avmattning och åtminstone en tillfällig nedgång. Men görs ingenting blir det definitivt en lågkonjunktur, säger Anders Thomasson.
Lars Erlandsson, tillförordnad chef på Almi Gotland, tror inte att Gotland kommer att känna av någon större nedgång i ekonomin. Han nämner neddragningarna inom båtbranschen som ett typiskt tecken på sämre tider och påpekar att det kommer signaler om avmattning inom byggbranschen.
Små svängningar
Gotland är inte så känsligt för konjunktursvängningar, eftersom tillverkningsindustrin inte är så omfattande på ön. Tjänsteföretag och lantbruksföretag drabbas inte lika hårt av en lågkonjunktur.
Thomas Engström, bankdirektör på Swedbank Gotland, bekräftar att byggbranschen börjar känna av förändringarna.
- Nybyggnationerna av fritidshus och villor har mattats av något. Samma sak när det gäller villa- och fritidshusmarknaden, det är fler objekt ute och det tar längre tid att sälja dem. Däremot är det inga dramatiska skillnader på prisnivåerna.
För besöksnäringen har sommaren varit mycket bra. Om hushållen får sämre ekonomi finns risk att de drar in på semesterkassan. Men det kan rent av gynna Gotland, om fler väljer att semestra inom landet istället för att resa utomlands.
Nya exportföretag
En sektor som tidigt brukar drabbas av lågkonjunkturer är exportindustrin, vilken inte är särskilt stort på ön. Thomas Engström påpekar dock att flera gotländska företag på senare tid satsat på export vilket han tror kommer att gå bra.
- Jag tror att Gotland är ett varumärke som står för kvalitet och kommer man bara in på den nära marknaden, i Östersjöområdet, så tror jag att det finns en potential i det.
Inom jordbruket ser det väldigt positivt ut, utan tecken på avmattning, det bekräftas från samtliga håll. Det görs stora investeringar och lantbrukarna har en stark framtidstro.
- Jordbruket är en otroligt viktig motor i gotländsk ekonomi med den konsumtion som de står för genom köp av varor och tjänster, säger Anders Thomasson, Svenskt Näringsliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!