Miljarder stjäls varje år

Har du en butik? Då blir du bestulen. Varje år stjäls det för nio miljarder kronor inom handeln.
- En välutbildad personal är bästa sättet att skydda sin verksamhet mot brott, säger Dick Malmlund, säkerhetschef för Svensk Handel.

Näringsliv2007-04-26 06:00
Brottslingarna är många - och smarta. Varje timme begås över 400 brott i Sverige. En tredjedel av dem leder till anmälan och av dem är det endast en tredjedel som klaras upp.
- Det är ingen rolig verklighet vi lever i men det är så här det ser ut, säger Dick Malmlund.
Han anser att det är viktigt för företagare att känna till vilka hot som finns och hur man ska göra för att undvika dem. Brottslingarna utarbetar ständigt nya metoder för att komma över pengar och varor.

Krävs bättre koll
Sedan 2003 har antalet brott i Sverige minskat med knappt tre procent. På Gotland är minskningen tolv procent. Enligt Dick Malmlund har fler företagare fått upp ögonen för problemet och blivit bättre på att skydda sig.
- Man har insett att det inte längre bara är ett storstadsproblem. Det har spridit sig över hela landet, säger han.
Ser man däremot långsiktigt har antalet brott på trettio år ökat med 62 procent i Sverige och 48 procent på Gotland. Därför är det fortfarande viktigt att företagare lär sig hur de ska förebygga brott. Många gör endast punktinsatser för att skydda sig vilket oftast inte är tillräckligt. Det absolut viktigaste är att utbilda sin personal så att alla är medvetna om riskerna och hur de ska hantera olika situationer.
- Det största problemet är att de inte har någon kedja som knyter ihop skyddet. Många litar också alldeles för mycket på tekniken. Teknik är inte lösningen på allt.

Internet väldigt osäkert
Visserligen öppnar tekniken möjligheter för att modernisera och effektivisera en verksamhet. Men det öppnar också nya möjligheter för dem som är oärliga. Bland annat är blufföretag som försöker sälja både det ena och det andra väldigt verksamma på internet. Även handeln över nätet är idag osäker.

- Idag kan vem som helst skriva av dina kortsiffror när du lämnar ifrån dig ditt kontokort och använda dem för att handla på nätet, säger Dick Malmlund.
För att undvika problemet efterlyser han exempelvis pinkoder vid kortköp på nätet för säkrare korthantering.
Ett företag på Gotland som haft problem med just handel över internet är BITuX C3, ett dataföretag som säljer datortillbehör.
- Vi har haft fall där kunder har försökt handla med andras identitet i vår webbshop, säger Stefan Bergström på företaget.
Han förklarar att det är svårt att skydda sig mot sådana bedrägerier och att försäljning på internet kan vara sårbart i och med att det går att få tag på andra människors personliga uppgifter och sedan utnyttja dem.
Dick Malmlunds tips:
<b>Välj snattare:</b> Satsa på att gripa samma snattare flera gånger istället för att försöka gripa alla på en gång. Det är lättare att i domstol få någon fälld som begår brott frekvent, än någon som gör det sporadiskt.
<b>Kolla personalen:</b> Håll koll på städpersonal, hantverkare, leverantörer, intern personal och andra som på något sätt har insyn i eller tillgång till verksamheten. Många av stölderna sker internt.
<b>Ha nyckelkoll:</b> Ha alltid koll på nycklar till företaget och vilka som har tillgång till kopior.
<b>Gör varukoll:</b> Gör ankomstkontroller av alla leveranser. Först en kollikontroll och sen en styckkontroll.
<b>Ha inte fördomar:</b> Medan ni fokuserar på dem ni tror kommer att snatta är det någon annan som gör det bakom er rygg. Lär är att läsa kunderna.
Tänk som tjuven: Ta reda på vilka som är de fem mest stöldattraktiva varorna i butiken. Vet ni inte det har ni inte en chans.
<b>Se upp för hjälpmedel:</b> Var medveten om att snattare/tjuvar är bra på att använda hjälpmedel. Barnvagnar, väskor, stöldförkläden (hängs innanför kläderna), kassar, störsändare som stör larm m.m. används frekvent. (Obs, när en snattare använder hjälpmedel rubriceras det automatiskt som stöld).
<b>Ha koll på reglerna:</b> Var försiktig med att ha varor utanför butiken. För att någon ska kunna anklagas för snatteri måste denna först lämna butiken. Står det då varor utanför kan snattaren alltid hävda att han/hon bara skulle titta på dessa.
<b>Håll koll på tekniken:</b> Var medveten om att bedragare kan manipulera både bankomater och kortläsare som läser av både pinkod och kortnummer. Se till att dina kortläsare är äkta.
<b>Kontrollera fakturorna:</b> Var noggrann och uppmärksam på alla fakturor du får. Skriv inte på något som du vet att du inte har beställt. Kommer fakturor från blufföretag kan du inte bli krävd på pengar även om de hotar med inkasso och advokater.
<b>Kolla produkten:</b> Många företag som ringer och vill sälja hemsidor, annonser, kataloger, domäner, telefonförval och liknande är blufföretag. Testa ingenting utan att kolla upp produkten först.

<b>...Tänk också på att:</b>
<b>Säga nej:</b> Du får lov att neka personer att komma in i din butik eller restaurang. Likaså får du be en person att lämna butiken/restaurangen - så länge det inte blir en systematisk diskriminering.
<b>Gripa snattare:</B> Vem som helst får lov att gripa en person som utfört ett brott, dock bara om du tar honom på bar gärning. Du måste också direkt ringa till polisen.
<b>Vara försiktig med visitering:</b> Du får inte kroppsvisitera människor hur som helst utan kan bli straffad för det. Kontakta istället polisen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!