Mr Hampa tror på mirakel växt
Världens grej som kan ge arbetstillfällen för Gotland. En tidigare omstridd växt med ett brett användningsområde. Nygammal gröda. Så beskrivs hampan av de initierade. Om tekniken för att kunna skörda och förädla hampan får en lösning kan den i framtiden få stor betydelse för ön.
I dag odlas den i öststaterna samt i Tyskland, Polen, Ungern, Rumänien, Frankrike, Kina och Canada.
På Gotland startade Benny Nilsson, på gården Bondarve i Levide, för cirka fem år sedan med hampaodling. Han har i många år kämpat för att utveckla odlingen och för att tillvarata hampans alla delar. Engagemanget har skett ideellt utan att ge någon ekonomi - ännu. Engagemanget har dock gett Benny Nilsson, förutom rika kunskaper, smeknamnet Mr Hampa.
- Vi fick börja med att lära oss odla hampa här på Gotland, säger Benny Nilsson. Det har visat sig att vi har världens förutsättningar att odla hampa på Gotland.
Varför?
- På grund av alla soltimmar, säger Benny Nilsson. Det är världens grej men det är inte bara att köra igång och odla, det andra måste lösas också. Och så är den är ett helvete att skörda!
Berätta
- Vi har inte maskiner för det, de måste byggas om. I och med att man slutade med hampaodlandet på 50-talet så avstannade maskinutvecklingen. Vi använder idag vår befintliga maskinpark och den är inte framtagen för hampa. Just nu kämpar vi med fiberberedeningen, att sära på fibrerna från veden, och de försöken har inte gått så bra.
Används till flera ändamål
Enligt Benny Nilsson är målet att kunna dela hampan i tre fraktioner. Fröet, veden och fibrerna ska tillvaratas för att nå optimal ekonomisk vinst. Ur fröet kan de gotländska odlarna sälja utsäde till hampaodlare över hela världen eller så kan den användas i livsmedel.
Veden, cirka 72-75 procent av hampan, kan användas till värmepellets eller flis men även som saneringsmedel till exempel när det gäller oljeutsläpp. Fibrerna, som utger cirka 20 procent av växten, kan bland annat användas till textilier eller papper.
I dag används hampan allt mer inom bilindustrin där den pressas tillsammans med linnefibrer till en komposit som används till instrumentpaneler och plastdetaljer. Det gör att bilarna kan miljöcertificeras eftersom man använt förnyelsebara material. Även inom byggbranschen ökar användandet av hampa - till exempel tillverkas en typ av spånplattor och isolering av hampa.
- Cigarettpapper och sedlar som pundet och dollarn är gjort av hampa från Frankrike, säger Benny Nilsson och berättar vidare om att man tidigare gjorde sängkläder och kostymer av hampa.
- Det går knappt se skillnad på hampatyg och linnetyg.
Energihampa på Gotland
I dag finns det ett trettiotal bönder som odlar hampa på Gotland. Cirka 60-65 hektar är kontrakterade till Gotlands Industrihampa AB, som drivs av Benny Nilsson och Dan Malmros. Den gotländska hampan blir idag till energi och säljs vidare till Visby Energi för 12 öre per kilowatt. Det ger ett hektarpris på cirka 5 000 kronor. Om man istället skulle tillverka värmepellets skulle hektarpriset kunna stiga till 11 000 kronor hektaren. För utsädet kan det handla om priser runt 10 000-
15 000 kronor .
- Målsättningen är att kunna använda hela hampaväxten. Får vi bara igång fiberberedningen så kan vi förädla den så mycket vi bara kan på Gotland och det skulle kunna ge flera arbetstillfällen. Om man lyckas göra bränslebricketter av veden, sära på fibrerna och förädla dem och sälja utsäde kan det handla om att bönderna får ut 20 000-
25 000 kronor per hektar, att jämföra med spannmål som ger cirka 7 000 kronor/hektar.
Vad är det som behövs för att komma dit?
- Vi har tidigare haft en projektanställd som arbetat med hampan mer på pappersnivå, bland annat genom att skapa kontakter. Nu skulle vi behöva någon som arbetar vidare med att utveckla själva tekniken. De flesta är hela tiden lite avvaktande till hampan, alla ligger bara och väntar. De vill kliva på tåget lite senare för just nu är det bara utgifter. Nu behöver vi någon som tar tag i hampafrågan. Det går för långsamt nu.
Det råder inget tvivel om att hampaodlandet på Gotland ligger Benny Nilsson varmt om hjärtat och att han tror att hampan skulle kunna få stor betydelse för ön.
- Numera nämns aldrig drogen när man talar om hampa, det är så himla skönt. Nu pratar man om industrihampa och hampan har blivit legal känns det som.
Hampan verkar ha ett mycket brett användningsområde, det låter nästan som om att den är en mirakelväxt?
- Ja, det är den ju - egentligen.
FAKTA / Hampa
Hampa tillhör familjen Cannaba´ceaev. Till familjen hör hampa, humle och japansk humle.
Familjen indelas i två underarter: spånadshampa och indisk hampa.
Ur den senare arten kan den narkotika klassade drogen hasch utvinnas.
Det finns uppgifter att hampa odlats i Persien och Indien sedan 800-900-talet f.Kr.
Familjen indelas i två underarter: spånadshampa och indisk hampa.
Ur den senare arten kan den narkotika klassade drogen hasch utvinnas.
Det finns uppgifter att hampa odlats i Persien och Indien sedan 800-900-talet f.Kr.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!