Nu måste klimatet förbättras

Plats 234 av 290. Så lågt rankas Gotland som företagarkommun, av organisationen Svenskt näringsliv. Men nu måste klimatet ändras. Frågan är bara hur.

Näringsliv2007-05-30 06:00
<a href="http://www.helagotland.com/GEN_Utmatning.asp?ArticleID=1540856&ArticleOutputTemplateID=142&ArticleStateID=1&CategoryID=3481">Läs också: Vi väntar på en ledare! <br>Rundabordssamtal med Larsson, Tomsson, Thomasson och Balassa</a>

Låg inkomst, minskande befolkning, dåligt företagsklimat. Den allmänna bilden av näringslivsutvecklingen på Gotland är dyster.
Men bilden är missvisande menar både kommun och näringsliv.

Kommunen har fått en hel del kängor den senaste tiden. Kritik som till och med ledde till hemläxan Raka spåret, ett projekt som ska minska regelkrånglet för företagare på ön. Men enligt både kommun och näringsliv är den negativa bilden inte riktigt rättvis.
- Jag tycker att Gotland står sig väl i konkurrensen. Vi har väldigt enkla och raka kanaler till våra beslutsfattare och har bra dialoger med kommunen och utredare. Sen kan man alltid ha synpunkter på att man kan göra saker ännu bättre, säger Christer Winberg, ordförande för Företagarna på Gotland.
Att det oftast är de negativa åsikterna som får störst utrymme tror han är en bidragande orsak till att uppfattningen om företagsklimatet på Gotland är dåligt.

Kan bli ett näringslivsbolag
Den kritik som på senare tid framförts mot kommunen har dock gett avtryck. Förutom hemläxan har kommunen tillsatt en projektgrupp som den 12 juni ska lägga fram ett förslag om hur näringsliv och kommun ska samarbeta på ett bättre och effektivare sätt. Ett näringslivsbolag eller en näringslivsorganisation är ett förslag.
- Vi tar allvarligt på den kritik som förts fram och det är definitivt något vi måste jobba på. Nu har vi i projektgruppen haft några möten och diskuterat hur ett bättre samarbete mellan kommun och näringsliv skulle kunna se ut, säger Bo Dahllöf, regiondirektör på Gotlands kommun.
Han tror att det förslag som ska lämnas i juni snabbt kan komma att bli realitet, kanske redan i höst.

Bör ta mindre steg
Att projektguppen tillsattes bottnar just i den kritik som framförts från företagare om regelkrångel, dåliga former för upphandlingar och långa handläggningstider. Att något måste göras verkar både kommun och näringsliv helt överens om. En förändring är definitivt ingen omöjlighet. Det anser Tommy Hellström, regionchef för Gotland vid Svenskt Näringsliv.
- Det har gått i många andra kommuner.
Men för att lyckas måste kommunen få ner tidsperioden mellan vision och handling.
- De små stegens politik är bättre än de stora kliven på Gotland. Jag tror det finns ett glapp mellan administration och företagsamhet. Företagen måste tjäna pengar nu medan politikerna har tid på sig att tänka, säger Tommy.

Skev självbild på ön
Ett annat område som måste förändras är den gotländska självbilden. Det finns enligt Tommy en attityd på Gotland som går ut på att ön och dess befolkning är så otroligt speciell, en attityd som kommer i vägen för utvecklingen och företagandet. Det skulle behövas ett lite mer prestigelöst förhållningssätt och en vilja från företagare att satsa på de möjligheter som finns och erbjuds.
Fakta projektgruppen
Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en rankinglista över Sveriges kommuner som skickas ut till
62 000 slumpmässigt utvalda företagsledare i Sverige. Listan bygger på tre delar: Enkätundersökning bland företagare, företagares sammanfattade omdöme om företagsklimatet samt statistiska faktorer.
I varje block kan kommunen få ett visst antal poäng. Antalet sammanlagda poäng styr sedan vilken plats på listan kommunen får.

I år ramlade Gotland ner från plats 232 till 234.

Enkätsvar
n Attityder
n Tillgång på kompetens
n Arbetskraft
n Infrastruktur
n Kommunal service
n Kommunala regler
n Osund konkurrens
Basfaktorer
n Marknadsföring
n Kommunalskatt
n Entreprenader
n Högre utbildning
n Nyföretagande
n Företagande

Företagarnas omdöme
n Sammanfattat omdöme som anges i enkäten

På Gotland efterlyser företagarna:
n Förkortade handläggningstider
n Ökad kunskap om företagande bland tjänstemän
n Avveckling av osund konkurrens
n En företagslots
n Tätare möten mellan politiker och tjänstemän
n Mer konkurrensutsatt kommunal verksamhet
n Sänkt kommunalskatt
n Sänkta kommunala avgifter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!