Nya regler ska ge friskare personal
En sjuk anställd är en dyr anställd. Ett tecken på att arbetsgivaren fått mer att vinna på personalens hälsa är ett uppsving för företagshälso-vården.
Men samtidigt kostar det mer än någonsin att ha en anställd sjukskriven på lång tid. Efter 14 dagar betalar arbetsgivaren 15 procent av den ersättning som betalas ut till den sjuke (sjukersättningen är 80 procent av den anställdes lön). Resten betalar Försäkringskassan.
Tanken med denna förändring är just att förmå arbetsgivarna att aktivare jobba för friskare personal.
- En kvalificerad gissning är att uppdragen för företagsvården ökat under det halvår som gått, säger Lars Hjalmarsson på branschorganisationen Svensk företagsvård.
Redan före förändringen märkte företagshälsoföretagen av en ökad omsättning under tjuguhundratalets första år.
En annan faktor bakom ökningen är att arbetslivet totalt sett kräver större och större produktivitet per anställd. Även det gör att värdet av att ha en glad och frisk personal ökar.
- Det är viktigt att bygga långsiktigt, säger Lars Hjalmarsson som räknar med att en allt snabbare ökningstakt för företagshälsovården framöver.
Hälsovård inget krav
Något politiskt beslut på att företag måste erbjuda sina medarbetare företagshälsovård finns inte. Däremot är det inte ovanligt att facken rekommenderar det. Riktigt stora företag kan till och med ha egna läkare, sjuksköterskor eller sjukgymnaster.
Här på Gotland finns det lokala företaget Hansahälsan samt det riksomfattande Previa. De är medlemmar i organisationen Svensk Företagsvård, som kräver att alla anslutna använder sig av metoder och tekniker grundade på vetenskap och beprövad erfarenhet.
- Det kan verka fyrkantigt, men vi måste bygga på det som är vetenskapligt dokumenterat, säger Lars Kroné, distriktschef för Previas verksamhet på Gotland och Arlanda.
Det betyder att massörer och naprapater finns inom Previas verksamhet, men att det allt populärare yoga eller chigong inte gör det.
- Det finns inte med i försäkringssystemet, men vi kanske börjar med det i framtiden, när det är mer dokumenterat.
Det är inte ovanligt att arbetsgivare understödjer träningskort för sina medarbetare, men det avgör företagen själva.
Mycket fokus på stress
Företagshälsan kan göra riskanalyser på olika arbetsplatser, som buller- och vibrationsmätningar. Men även psykosociala arbetsproblem hamnar under luppen, bland annat med hjälp av stressprofiler.
- Just nu är det inne att kalla allting stress, säger Inger Fridblom, verksamhetschef vid Hansahälsan.
Kurser om hur man hanterar stress är en del av verksamheten. Liksom hjälp för arbetsgivare att få hjälp med olika program, som till exempel att äta bättre, sluta röka, börja motionera och så vidare.
Hansahälsans kunder är såväl privata enmansföretag som myndigheter och förvaltningar, sammanlagt 300 företag. Såväl Previa som Hansahälsan har sjukgymnaster, psykologer och riskanalyserande arbetsmiljöingenjörer i sin personal.
Ingen sjukanmälan till chefen
Något som en del företag på Gotland har på önskelistan är sjukvård. Till exempel att en anställd med halsont snabbt kan komma till läkare. Än så länge finns den tjänsten inte med i Hansahälsans utbud.
- Vi funderar på att ha närmare kontakt med allmänläkare, men det får ju arbets-givaren betala för. Kommunen subven-
tionerar inte det, säger Inger Fridblom.
En relativt ny service inom företagshälsovård är en sjukanmälningstjänst. Som sjuk ringer du till företagshälsovården istället för till din chef. Sjuksköterskor tar emot samtalet, frågar och ger vägledning till att bli frisk genom egenvårdsråd, hänvisning till primärvård eller företagsvård. Efter ett par dagar ringer de upp och frågar hur du mår, något som annars chefen är skyldig att göra. Denne får besked via fax, mejl eller sms från sjukanmälningstjänsten om att du är sjuk. Uppgifter om varför du är sjuk lämnas dock inte ut. Det är under sekretess enligt sjukvårdslagstiftningen. Previa har cirka 25 anställda på Gotland, varav ett tiotal personer arbetar med sjukanmälningstjänst.
<b>Text: Lillebi Andersson</b>
Fakta:
Enligt Arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagare utsätts för ohälsa eller olycksfall. Och i övrigt sträva efter att uppnå en god arbetsmiljö.
Den vanligaste orsaken till sjukfrånvaro är förkylningar eller problem med magen.
Enligt en enkät som Arbetsmiljöverket gjorde bland anställda 2003 svarade 67 procent att de hade tillgång till företagshälsovård.
Den vanligaste orsaken till sjukfrånvaro är förkylningar eller problem med magen.
Enligt en enkät som Arbetsmiljöverket gjorde bland anställda 2003 svarade 67 procent att de hade tillgång till företagshälsovård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!