"På Visborg finns alla möjligheter"
Planerna för Visbys nya stadsdel Visborg, med bostäder för närmare 15 000 personer, börjar ta konkret form.Men först ska kommunen flytta in i det som en gång var P18:s lokaler. Många hoppas att det blir det verkliga startskottet för den kommersiella verksamheten i Visborg.
Foto: Jenny Nilsson
- På kasernområdet, förutom kommunens förvaltningar, vill vi ha stora tjänsteföretag inom bank och finans, säger Fredrik Pettersson.
- Ett annat branschområde som passar in är friskvård, där vi redan har etablerade företag som vårdcentralen Visborg och Gotlands hemtjänster, och där fler inom området är på gång att flytta in.
Längre ut på området passar det enligt Fredrik Pettersson bäst med industrier och företag som har sällanköpsprodukter, som VIC-tvätten och Hemglass som redan finns där.
- Visionen är ett stort bostadsområde med 4 000 bostäder och där det finns närhet till friskvård, idrott, motionsspår och gym, säger han.
Konkret form
Och även om de sista besluten ännu inte är tagna börjar planerna nu ta mer konkret form.
"Jag skulle tro att vi landar i en markanvisning i höst, och sedan har man normalt två år på sig att börja bygga", sade kommunalrådet Lars Thomsson (c), ordförande i byggnadsnämnden, till Gotlands Tidningar den 18 augusti i år.
"Men vi pratar om över tusen lägenheter här. Det motsvarar tio-femton års utbyggnad av Visby, så det kommer att ta tid innan hela området är färdigbyggt. Och då pratar vi ändå bara om norra delen av Visborgsområdet, som i det planförslag som kommunstyrelsen valt att gå vidare med innehåller över 4 000 nya bostäder!" fortsatte Lars Thomsson.
Kommunflytt starten
Fredrik Pettersson på Vasallen tror att det är företagens och nu främst kommunens flytt som blir starten man behöver för att förverkliga visionerna.
- Det är såklart viktigt för oss att få hit rätt etableringar, så i stället för att hyra ut våra förråd och kontorsbyggnader till första bästa låter vi hellre dem stå tomma. Och de gamla byggnaderna som inte passar in i den framtida stadsbilden har vi rivit, säger Fredrik Pettersson.
Vilka människor kommer att bosätta sig här?
- För att en stadsdel ska fungera krävs det en mångfald med olika typer av boende i alla prisklasser. Vi kommer inte att bygga upp något flott Danderyd. Det ska i stället bli ett dynamiskt område med bostadsrätter, hyresrätter, villor och fina hyreskontor ska locka hit först och främst gotlänningar. Men även dem som förhoppningsvis vill flytta till ön.
Vilka gotlänningar vill flytta till Visborg?
- Barnfamiljer är en rolig målgrupp som vi såklart vill få hit, det vill ju kommunen få fler av till Gotland överhuvudtaget. Familjer gör att att det blir en kontinuitet på boendet.
- I övrigt gotlänningar som rör på sig, landsortsbor som vill bo i stan. Och äldre personer där barnen flyttat ut för gott, de som jag gärna kallar för "empty-nesters" i stället för 55-plussare.
Kontorshotell
När det gäller företagsetableringar på närmare sikt hoppas Fredrik Pettersson på mindre arbetsplatser och uthyrning av enskilda rum på Vasallens 1 100 kvadratmeter stora kontorshotell.
- Det finns ännu ingen marknad för distansarbetare men det kan vara på väg. Enligt undersökningar som gjorts har sju procent av visbyborna arbetet på annan ort, det vill säga runt 1 500 personer. Kanske kan kontorshotellet vara intressant som distansarbetsplats för många.
Förutom kontorshotellet, vad ligger närmast i tiden när det gäller Vasallens fastigheter på Visborg?
- Vi utgår från området runt Kaserngården, så att den blir som en stomme. Det jag inte vill är att det ska skapas ett glapp inom stadsdelen och därför gäller det att ta ett steg i taget. Jag tycker att A7 är ett typiskt exempel där man har misslyckats med just detta. Och i dag står det gamla förråd och skjul på ett av Visbys attraktivaste lägen. Det är bra med grönt och fina ytor att röra sig på, men inte fallfärdiga hus som bara står.
Otrolig potential
- Visborg är ett område med otrolig potential. Här finns alla förutsättningar. Den senaste byggda stadsdel som jag kan jämföra med är Gråbo. Jag tycker att Gråbo är fint men problemet är segregeringen, där finns bara hyreslägenheter och inga arbetsplatser, säger Fredrik Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!