Pessimism trots mildare konjunkturkänning på Gotland

När det blåser ordentligt på de stora haven ligger Gotland relativt stilla. Konjunktursvängningarna påverkar inte ön i samma utsträckning som i andra län. Ändå saknas framtidstron hos de gotländska företagarna.

Foto:

Näringsliv2008-11-20 11:29
Vi har nyligen gått in i den kraftigaste lågkonjunkturen sedan den ekonomiska krisen i början av nittiotalet. Den rådande världsomfattande finanskrisen har ovanpå detta gjort att oroligheten inom världens och Sveriges näringsliv ökat. Så även på Gotland.
Historiskt sett står sig dock Gotland relativt bra när det svänger i konjunkturen. Det säger bland annat Lars Erlandsson på Almi Gotland.
Samma uppfattning har bemanningsföretagen.
- På Gotland sker sällan några jättetvära kast. Det är egentligen aldrig vare sig ordentlig lågkonjunktur eller ordentlig högkonjunktur på ön, säger Janne Lager på Manpower Gotland.
Men den senaste tidens dystra nyheter om finanskrisen i kombination med kraftiga neddragningar inom industrin på ön har planterat frön av oro i det gotländska näringslivet och många företagare drar nu i handbromsen.
- Alla blir försiktigare. All information om läget i världen, som vi genom medierna bombarderas med, gör att företagarna börjar tänka sig för, säger Janne Lager.
Tror inte på framtiden
Den 11 november presenterade Swedbank och Företagarna sin småföretagarbarometer som ges ut varje halvår och som är en enkätundersökning bland småföretag i Sverige med 1-49 anställda. Och det var en relativt dyster prognos. Gotland är det län som tror på svagast konjunktur och det är dessutom den lägsta uppmätta konjunkturprognosen hitintills på ön.
- Trots att vi inte påverkas lika starkt som övriga Sverige känner många företagare en stor osäkerhet inför året 2009 och försöker nu se om sitt hus vilket innebär att man exempelvis låter bli att expandera med personal, säger Lars Erlandsson på Almi Gotland.
Enligt prognosen från Småföretagarbarometern kommer både orderingång och sysselsättningen att minska nästa år. Endast sex procent av företagarna på Gotland förväntas nyanställa under 2009 och 16 procent förväntas skära ner på personal.
Men att prognosen är dyster för det kommande året behöver egentligen inte betyda speciellt mycket. Ser man tillbaka på tidigare undersökningar som gjorts på ön har bilden av framtiden alltid varit sämre än vad verkligheten sedan visat. Det är i sig ett problem menar Tiina Mykkänen, projektledare för Tillväxt Gotland.
- Bekymret är att vi skapar en negativ bild av oss själva på Gotland och vi är väldigt bra på att kommunicera den utåt. Men egentligen finns det hur mycket möjligheter som helst på ön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!